Více než 80 figurek v betlému v kostele v Českých Budějovicích po letech rozpohyboval místní ortoped

20. prosinec 2023 08:53

Téměř 130 figurek, z toho zhruba dvě třetiny pohyblivých, má mechanický betlém v kostele Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích. Na počátku 20. století ho vyrobil kotlář Alois Vajer. Koupily ho brněnské sestry Boromejky a o několik let později ho poslaly do Budějovic. Betlém v průběhu let zchátral a přestal fungovat. Nový život mu vdechnul až místní ortoped, který mechanismus znovu zprovoznil.

„Zajímavým prvkem je třeba tento kovář. To je figura, která vykonává dva pohyby – jednak rukou s kladivem a jednak levou nohou šlape na měch. Pak tu mlynář jezdí na karuselu se selkou a točí se mlýn,“ ukazuje ortoped Pavel Sadovský detaily na rozpohybovaném betlému.

Betlém je zvláštní také tím, že má celkem tři Ježíšky. „Jednoho můžeme vidět ve stáji v kolébce, druhý jede se svojí maminkou, s Pannou Marií na oslíkovi a třetí Ježíšek je v tesařské dílně, kde ho otec Josef učí tesařskému řemeslu,“ vyjmenovává ředitel Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích Martin Maršík.

Hlavní hnací silou mechanického betlému je elektromotor. „Na té hřídeli je spousta řemenic a ozubených kol, která rozvádějí pohyb dál k jednotlivým figurkám,“ popisuje Pavel Sadovský.

Betlém se během let několikrát stěhoval. „Když přišla doba komunismu, byl kostel svaté Rodiny odsvěcen a betlém se dostal do budějovické katedrály, kde rozdával radost další desetiletí. Jenže jak čas plynul, tak postupně přestával fungovat, až se z mechanického betlému stal betlém statický,“ vypráví Martin Mašík.

Tak tomu bylo až do roku 2015. Při předvánoční návštěvě katedrály svatého Mikuláše se tehdy nad špatným stavem betlému pozastavil právě ortoped Pavel Sadovský. Po domluvě s biskupstvím si ho odvezl domů a čtyři týdny ho v průběhu své dovolené opravoval.

Čtěte také

Nikdy nic podobného nedělal, spoléhal jen na svou zručnost a zvídavost. „Já jsem takovou metodou pokusu a omylu postupně přišel na to, jak to správně funguje. Rozpohyboval jsem betlém a pak jsem se začal věnovat opravě detailů, figurek a scény,“ říká.

Při opravě používal původní materiály, tedy dřevo, kov i kůži. „Byl problém sehnat tenké kožené řemínky, ty jsem nakonec bral z baseballových rukavic, které mají kožené šněrování,“ vzpomíná Pavel Sadovský.

Ortoped už bere betlém tak trochu jako svého stálého pacienta. „Jak se blíží advent, tak už myslím na to, že je třeba zase se začít starat a víc kontrolovat betlém, jestli všechno běhá, jak má, aby nás něco nepříjemně nepřekvapilo, až ho škola vystaví. To by mě mrzelo, kdyby něco nešlo,“ dodává.

Mechanický betlém můžou lidé vidět v kostele svaté Rodiny u Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích od 22. prosince do 6. ledna.

Související