Vitalij Kličko: Média jsou někdy důležitější než zbraně. A Putin to dobře ví

5. červenec 2023

Stojí v čele města, na které dopadají ruské rakety, přestože leží daleko od fronty. „Od začátku války je to jeden dlouhý, dlouhý den,“ přiznává Vitalij Kličko. Nejhorší pro něj je, když mluví s lidmi, kterým ve válce zemřeli blízcí. „Není to speciální operace, je to genocida a terorismus,“ říká o válce, kterou loni v únoru rozpoutalo v jeho zemi Rusko. Vitalij Kličko byl hostem mezinárodní konference Média a Ukrajina, kterou pořádal Český rozhlas.

Jak se jako politik díváte na roli médií? Myslíte si, že novináři zatím odvedli dobrou práci?

Média jsou v tuto chvíli někdy mnohem důležitější než zbraně. Vladimir Putin to dobře chápe. Snaží se ospravedlnit pomocí lží. Snaží se používat fake news o speciální operaci, o tom, že Ukrajina nikdy neexistovala jako samostatná země. Není to žádné tajemství, že to dělá.

Pocházím ze Sovětského svazu, narodil jsem se v Sovětském svazu. Můj otec byl komunista. Mimochodem, jako dítě jsem strávil pět let v České republice. Vím, co znamená autoritářství. Vím, co znamená diktatura.

Čtěte také

Není tajemstvím, že Putin chce obnovit sovětské impérium. Oni si myslí, že Ukrajina neexistuje. Právě teď mluví o Polsku, o pobaltských zemích. Myslí si, že když nebudeme bránit svou vlast a když nebudeme úspěšní, tak Putin může jít tak daleko, jak chce.

Mluvil jsem s několika Němci. Prosím vás, bylo by velkým omylem si myslet, že Putin nemá s Německem nějaké plány. Protože v Německu žil mnoho let jako agent KGB, vnímá Německo jako součást sovětského impéria, které chce obnovit.

Právě proto je jednota velmi důležitá. Kolem Ukrajiny. Společně s Ukrajinou. Je to klíč k míru a svobodě. Prosím, buďte proaktivní. Všichni. Musíme to udělat. Vše, co můžeme, abychom vrátili mír na Ukrajinu a do Evropy.

Když jste mluvil o svém dětství v Sovětském svazu, cítil jste se tehdy jako ukrajinský chlapec? Byla otázka národnosti ve vaší rodině vůbec důležitá?

Vždycky jsem byl Ukrajinec. Jako dítě jsem nerozuměl všemu, co mi dospělí říkali. Babička mi vyprávěla příběhy o době, kdy na Ukrajině nikdo neměl co jíst a mnoho lidí zemřelo. Vyprávěla mi, dítěti, o lidech, kteří jedli lidi, protože neměli jídlo.

Čtěte také

Myslel jsem si, pardon, to je lež, moje babička už je příliš stará na to, aby mi vysvětlila některé věci. O něco později jsme se dozvěděli, že to byla pravda v sovětských dobách, kdy média fungovala tak, že lidem dodávala lži a šířila nesprávné informace. Proto je pro lidi tak důležité mít objektivní, skutečné a pravdivé informace. Je to velmi důležité.

Putin chápe, jak je to důležité. Dovedete si představit, jaký rozpočet má dnes ruský propagandistický televizní kanál? Je to rozpočet větší než má hlavní ukrajinské město. Investují tolik peněz, aby lidem lhali.

Proto jsou velmi důležité pravdivé informace. Proto je velmi důležité mluvit s lidmi, vysvětlovat, co lidé na Ukrajině cítí, co válka pro Ukrajince znamená. Protože být uvnitř země je úplně jiné, než to vidět zvenčí.

Celý rozhovor si poslechněte v audiozáznamu. Moderuje Jan Bumba.

autor: Jan Bumba