Volodymyr Zelenskyj. Od komika k nejznámějšímu politikovi světa

5. září 2023

Před válkou na Ukrajině jsme nanejvýš znali jen jméno ukrajinského prezidenta, a možná ani to ne. Dnes je nejznámějším politikem světa. Přitom už jeho cesta k prezidentskému úřadu byla v mnoha ohledech mimořádná. Životní i politickou dráhu Volodymyra Zelenského vám Libor Dvořák v Ex libris představí prostřednictvím knihy známého francouzského televizního novináře a publicisty Gallaghera Fenwicka Volodymyr Zelenskyj – Ukrajina v krvi.

Mladý Zelenskyj měl dvě ambice: hrát na scéně jako komik a odjet někam pryč. Jeden z jeho nejbližších přátel, Vadym Pereverzjev, později vyprávěl, jak se poznali na jedné hodině angličtiny: „Skamarádili jsme se, když jsme si šli zakouřit. A pak jsme vytvořili rockovou skupinu. Napodobovali jsme Beatles, Eagles nebo Kino.“

Krátce nato už začíná jeho velmi úspěšná kariéra filmového a televizního komika. Ta se postupem času poněkud překvapivě, ale možná naopak zákonitě promění v kariéru politickou. A to v časech velmi pohnutých.

Služebník lidu

Peripetie ukrajinského latentně protiruského vývoje vrcholí na přelomu let 2013 až 2014 Euromajdanem nezávislosti, rozsáhlými demonstracemi, které skončily svržením proruské vlády. Vyústěním je ruská anexe Krymu.

Čtěte také

A právě v této atmosféře, v níž se mísí naděje na obrodu i strach z krvavého konfliktu, se Zelenskyj pouští do dobrodružství, které obrátí naruby život jemu i Ukrajině. Jeho nápad je jednoduchý, ale v zemi, kde se v oblasti svobody projevu právě otevírá další nový prostor, je novátorský.

Během léta 2014 píší on a jeho nejbližší spolupracovníci scénář k televiznímu seriálu Služebník lidu.

Události roku 2014 Zelenského vyloženě politicky zmobilizují, takže založí svou vlastní stranu a začíná mířit jako velmi vážný kandidát do prezidentských voleb roku 2019. Postaví se čokoládovému králi Petru Porošenkovi, jehož do čela státu vynesl právě Euromajdan a jeho důsledky.

Čtěte také

S registrací Služebníka lidu jako názvu politické strany a s jeho skoro 10procentními preferencemi v předvolebních průzkumech ve chvíli, kdy ještě nic oficiálně neohlásil, o jeho kandidatuře již skoro nikdo nepochybuje. Následuje jeho předvolební kampaň-nekampaň.

Zelenskyj se opravdu stal prezidentem Ukrajiny, když přitom narušil všechny stereotypy a všechna pravidla ukrajinského politického života. Odstavil na okraj všechny mastodonty ukrajinské politiky, všechny ty lidi, kteří zastávali různé veřejné funkce už po desítky let.

Celá Ukrajina se volbou tohoto „průbojného“ kandidáta, vyjádřenou v celonárodním plebiscitu, přihlašuje k určité formě modernity.

Ze služebníka bojovníkem

Zelenského i jeho zemi však rychle dostihne tvrdá realita. Prezident zdědil zamrzlý konflikt v Donbasu, který od svého vypuknutí v dubnu 2014 zabíjí každý den několik jeho spoluobčanů.

Čtěte také

Tyto spousty mrtvých, jichž je podle OSN přes 13 tisíc, často tvořily ústřední bod Zelenského předvolebních prohlášení. Jeho prioritou je tento konflikt ukončit, ale prostředky k tomu se zdají být omezené.

Ale postupně se události nezadržitelně sunou k otevřenému konfliktu, k přímému útoku Ruska na ukrajinské území. Jenže nevyhnutelné se stává skutečností – dne 24. února je Ukrajina přes své výzvy k míru napadena. Celý svět je toho svědkem v reálném čase.

A Zelenskyj? Ten se postupně z ukrajinského prezidenta mění v nefalšovaného vůdce svého lidu, bojujícího se zákeřným a nelítostným nepřítelem. Dnes ještě nevíme, jak tenhle souboj Davida s Goliášem skončí, ale jedno je jisté už v tuto chvíli: Volodymyr Zelenskyj se největší a nejodpovědnější role svého života zhostil opravdu se ctí.

Poslechněte si celé Ex libris v audiozáznamu. Připravil Libor Dvořák.

Spustit audio

Související