Vrchní soud zamítl odvolání Tamehu a Devimexu proti moratoriu na Liberty Ostrava

30. duben 2024 21:00

Vrchní soud v Olomouci minulý týden zamítl odvolání společností Tameh Czech a Devimex proti usnesení Krajského soudu v Ostravě, který na konci prosince vyhlásil moratorium na majetek hutní firmy Liberty Ostrava. Vyplývá to z usnesení soudu vyvěšeného v úterý na úřední desce.

Předseda senátu Martin Hejda v něm uvedl, že Tameh, Devimex ani další věřitelé Liberty nejsou oprávněni proti rozhodnutí restrukturalizačního soudu o vyhlášení všeobecného moratoria podat odvolání.

Čtěte také

Firmy namítaly, že Liberty nesplňuje pro moratorium podmínky. Nachází se podle nich v platební neschopnosti a zahájením preventivní restrukturalizace navíc sleduje nepoctivý záměr.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problém platit závazky. Většina jejích provozů stojí od loňského prosince, kdy jí Tameh Czech zastavil dodávky energií, a většina ze zhruba 5000 zaměstnanců je od té doby doma.

Liberty má přibližně 1300 věřitelů, před nimiž ji moratorium chrání od prosince. Moratorium chrání huť především před insolvenčními návrhy a exekucemi. Na konci února se soud zabýval návrhem na zrušení moratoria a dospěl k závěru, že pro to nejsou splněny zákonné podmínky.

V březnu Liberty požádala o prodloužení moratoria o tři měsíce a soud jí vyhověl. Liberty uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun.

Hlasování o restrukturalizaci

Věřitelé Liberty tento měsíc hlasovali o jejím restrukturalizačním plánu a firma uvedla, že pro plán jich bylo 92,72 procenta. Věřitelé hlasovali rovněž o návrhu na vyloučení Tamehu z hlasování o restrukturalizačním plánu, pro jich podle huti bylo 86,65 procenta. Výsledky musí potvrdit soud.

Čtěte také

Tameh Czech skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Soud minulý týden potvrdil usnesení schůze věřitelů, kteří Tamehu schválili reorganizaci. Tameh uvádí, že mu Liberty dluží přibližně 2,2 miliardy korun, a že je tak jejím největším věřitelem. Mluvčí Tamehu Patrik Schober už dříve uvedl, že firma proti restrukturalizačnímu plánu Liberty vznese námitku k soudu.

Společnost Devimex dodává hutní materiály jako třeba betonářskou ocel, bezešvé trubky či válcované plechy. Za rok 2022 měla podle údajů ve sbírce listin tržby zhruba 144 milionů korun a čistý zisk přes 1,5 milionu korun. Tržby byly meziročně vyšší, zisk naopak klesl. V seznamu běžných věřitelů Liberty je uvedená pohledávka firmy Devimex 10,97 milionu korun.

Areál Liberty Ostrava (pohled z Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice)
zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související