Z menších měst mizí lékárny. Velké řetězce tam pobočky provozovat nechtějí

4. duben 2024 08:23

Dostupnost lékárnické péče na malých městech se zhoršuje. Zatímco ve velkých městech lékáren podle údajů České lékárnické komory přibývá, na venkově je situace opačná. Udržet provoz je tam obtížné. V Česku je více než osmdesát obcí, které mají přes dva tisíce obyvatel, ale žádnou lékárnu.

Zánik hrozil i lékárně v Mladé Vožici na Táborsku. Mezi její pravidelné zákazníky patří Karel Slabý, který je rád, že to pro léky nemá daleko. „To je opravdu výborné, jinak bychom museli do Tábora,“ říká.

Podle zákaznice Petry Budkové je udržení lékárenské služby důležité hlavně pro starší obyvatele města. „Myslím si, že starší lidé prostě těžko budou jezdit do velkých měst. Lékárny by měly být i v menších městečkách, protože oni nemají šanci se někam dostat. A všichni budeme staří, všichni budeme potřebovat péči,“ komentuje.

Lidé si do mladovožické lékárny chodí nejen pro léky. Často sem podle lékárnice Heleny Pokojové míří i pro doporučení nebo radu. „Já to tady mám ráda, protože lidé se sem vracejí i pro rady. Z  tohohle hlediska to funguje, snažíme se ke každému přistoupit individuálně. Ve městě jsou i lékaři a když sem lidé z vesnice jedou k lékaři a pak by měli dalších dvacet kilometrů cestovat do lékárny, tak je to prostě složité,“ popisuje.

Čtěte také

I v Mladé Vožici ale stáli před úkolem, jak lékárnu ve městě udržet. „Lékárna, která tu původně fungovala, skončila v podstatě ze dne na den. Obyvatelé města i jeho spádového okolí, kdy nejbližší další lékárny jsou minimálně dvacet kilometrů daleko v Táboře, Pacově, Vlašimi, Voticích, zůstali bez zajištění. Proto jsme velmi spěchali, aby se podařilo udělat stavební úpravy pro vznik nové lékárny,“ vzpomíná starosta za nezávislé Jaroslav Větrovský.

„Druhým problémem, který se také podařilo vyřešit, a dneska si myslím, že to byla naše výhra, byl provozovatel té lékárny,“ dodává. V Mladé Vožici se lékárnu podařilo zachovat díky spolupráci s nemocniční lékárnou v Táboře, která zde otevřela svou pobočku.

Podobný problém řeší teď Planá nad Lužnicí, kde lékárník odešel do penze a lékárna zůstala zavřená. „Zachování lékárny je naše priorita, a to z toho důvodu, že je to služba pro občany. Pokud tu chceme kvalitní zdravotní středisko, patří do toho i lékárna, aby lidé nemuseli jezdit do Tábora,“ uvádí starosta za sdružení Zdravá Planá Jiří Rangl.

Velké lékárenské řetězce ale nemají o provozování pobočky na malém městě zájem. Radnice proto shání soukromníka nebo se podobně jako Mladá Vožice zkusí na provozování lékárny domluvit s nemocnicí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související