Za méně práce stejné peníze. Českolipská nemocnice zkrátí části zaměstnanců pracovní dobu

Nemocnice v České Lípě zkrátí od ledna pracovní dobu zaměstnancům v jednosměnném provozu. Pracovat budou 37 a půl hodiny týdně. Opatření se týká asi šesti stovek lidí, což jsou zhruba dvě třetiny zaměstnanců.

Jde nejen o administrativní personál, ale také o zdravotníky. Nemocnice jejich pracovní dobu sjednotí s vícesměnným provozem.

Českolipská nemocnice

„V jednosměnném provozu pracovníci pracovali čtyřicet hodin týdně a byli za to placeni. A ti, co byli ve vícesměnném provozu, pracovali třicet sedm a půl hodiny týdně. My jsme se rozhodli, že i těm jednosměnným pracovníkům zkrátíme pracovní dobu na třicet sedm a půl hodiny týdně,“ uvedl generální ředitel českolipské nemocnice Pavel Marek.

Pro zaměstnance by to měl být jakýsi benefit, mzdy totiž zůstanou na současné úrovni. Zkrácení pracovní doby se podle vedení nemocnice nijak nedotkne rozsahu a kvality poskytované péče. Zaměstnancům dává nemocnice i týden dovolené navíc a přispívá  jim i na penzijní pojištění. Ani tak ale nedaří naplnit stavy zdravotnického personálu.

Zdravotní sestry (ilustrační foto)

Sester chybí v českolipské nemocnici aktuálně asi dvacet. Nemocnice poptává hlavně specializovaný personál, třeba sestry na dětské oddělení nebo na jednotku intenzivní péče. Chybějí také lékaři.

„My máme přibližně sto třicet lékařů. Určitě bysme přivítali deset patnáct lékářů do našich řad. Jsou pro nás zajímavé především specializace, které jsou nedostatkové obecně. Internisté, nefrologové, hematologové…,“ potvrdil ředitel nemocnice Pavel Marek.

autoři: jch , mib
Spustit audio

Související