Zabijačková černá polévka
A nemusíte na to ani zabíjet pašíka!
Suroviny pro 4 osoby:
2-3 jelítka
1 litr vývaru
majoránka
česnek podle chuti
1-2 plátky tlačenky
Postup:
- Jelítka sloupneme a rozkrájíme do vývaru, uvedeme do varu a hmotu ještě rozmělníme vidličkou.
- Přidáme rozemnutou majoránku a krátce povaříme. Chceme-li mít polévku ještě vydatnější, nakrájíme do ní tlačenku a necháme také rozvařit společně s jelítky.
- Na talíři si každý přidá utřený česnek podle chuti a s krajícem chleba to poslouží jako vydatná přesnídávková polévka.
Související
-
Celerová letní polévka
Aroma celeru je dané obsahem éterických olejů, které umějí chránit i náš zažívací trakt před různými nevítanými mikroorganismy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.