Zabijačková černá polévka

A nemusíte na to ani zabíjet pašíka!

Suroviny pro 4 osoby:

2-3 jelítka

1 litr vývaru

majoránka

česnek podle chuti

1-2 plátky tlačenky

Postup:

  1. Jelítka sloupneme a rozkrájíme do vývaru, uvedeme do varu a hmotu ještě rozmělníme vidličkou.
  2. Přidáme rozemnutou majoránku a krátce povaříme. Chceme-li mít polévku ještě vydatnější, nakrájíme do ní tlačenku a necháme také rozvařit společně s jelítky.
  3. Na talíři si každý přidá utřený česnek podle chuti a s krajícem chleba to poslouží jako vydatná přesnídávková polévka.

Související

  • Celerová letní polévka

    Aroma celeru je dané obsahem éterických olejů, které umějí chránit i náš zažívací trakt před různými nevítanými mikroorganismy.                

  • Pórková polévka s uzeným

    Pórek je národní zeleninou Walesu, ale v české kuchyni má taky své místo.

  • Dršťková polévka

    Naštěstí lze koupit dršťky předvařené!    

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.