Zákupy se pyšní unikátní výrobou masek, konkurence je ale velká. Podaří se udržet tradici?

V Zákupech na Českolipsku už víc než sto třicet let vyrábí papírové masky tradičním postupem - vylepováním forem. Vše je ruční práce, která je časově náročná. Třeba výroba nasazovacích hlav trvá někdy i týden. Pro firmu, která se snaží udržet tradiční výrobu typickou pro Zákupy, je obtížné konkurovat levnému dovozu.

„Používáme bramborový škrob. Ústřižky papíru dávám do formy, kde je vrstvím – lepím na sebe, až to udělám, měla bych vytáhnout masku koně. Když maska oschne, tak ji ostříhám, vytluču oči, pusu, namaluju a ogumičkuju,“ popisuje Zdena Hájková, pracovnice zákupské manufaktury na karnevalové masky.

„Z německého papíru a české mzdy nemůžu udělat čínskou cenu,“

Tradiční výroba papírových masek. Kousky papíru se vlepují do starých forem

„Tyto masky – celé hlavy – to je náš evropský unikát. Formy jsou staré sedmdesát a více let,“ říká Zdeněk Rydygr, spolumajitel zákupské papírny, kde se masky vyrábějí tradiční metodou více než 130 let. „Dělá se to pořád stejným způsobem, nejde nasadit robotizaci a vyspělé IT programy. Tradiční výroba by nepokryla veškeré nálady ani mzdy, takže zhruba dvě třetiny zboží se dělají jako reklamní kooperace.“

Zákupský podnik vyrábí masky z papíru dováženého z Německa, což se promítá do koncových cen. „Z německého papíru a české mzdy nemůžu udělat čínskou cenu,“ říká Rydygr. Liberecký kraj nominoval výrobu na národní seznam nemateriálního dědictví tradiční a lidové kultury.

Po vyndání z formy musí masky uschnout, potom se malují a dále upravují
Spustit audio