Zámek v Litomyšli má novou střechu i komíny, rekonstrukce nekončí

23. únor 2024 12:13

Na litomyšském zámku skončila 1. etapa rekonstrukce, stavbaři stihli během deseti měsíců opravit všechny střechy a krovy hlavní budovy zámeckého paláce, náročné bylo i zrestaurování renesančních komínů. Novou podobu dostaly i některé interiéry, které se už v této sezoně otevřou návštěvníkům.

A vysvětluje, proč dělníci odstranili lešení, když ho zanedlouho opět na stavbu vrátí: „To lešení je velice nákladná položka, takže stavební firma musí vždy propočítat, jestli se jim vyplatí hradit pronájem. Loni stálo lešení u figurálního sgrafita proto, že bylo potřeba ze strany restaurátorů provést nezbytné průzkumy a podívat se i zblízka na konkrétní stav toho figurálního sgrafita.“ Podle kastelána se může zdát na první pohled, že je sgrafito v pořádku, ale není tomu tak.

Stavbaři pracují na první etapě oprav zámku v Litomyšli

Mezi věci, které jsou hotové, patří nová pokladna. „Proměnili jsme kompletně vybavení. Máme tady moderní skoro designový pult, kde je množství prostoru. Pak tady přibyl další nábytek pro vystavení nabízených suvenýrů, vitríny, lavice pro posezení návštěvníků. Zásadní pro bezpečnost i pohodlí příchozích jsou skříňky na zavazadla,“ popsal Petr Weiss.

Dvě prohlídkové trasy

Uzavřené jsou i prostory ve 3. patře zámeckého paláce. „Tyto prostory otevřeme právě v červnu letošního roku. Vrátí se sem zpátky městská galerie do obnovených prostor. Zároveň tam vznikne moderní depozitář s řízeným klimatem,“ upřesnil kastelán Petr Weiss.

Rekonstrukce samozřejmě nekončí. Stavbaři na zámeckém návrší zůstávají, přesto bude zámek otevřený návštěvníkům. „Rádi bychom v této sezóně otevřeli zpět obě prohlídkové trasy, to znamená první trasu Zámek za Valdštejnů a druhou trasu Zámek za Thurn-Taxisů, která byla v loňském roce uzavřena.“ Říká kastelán.

Zámek se poprvé v tomto roce návštěvníkům otevře už 28. března.

Spustit audio

Související