Zásadní může být volba voličů, kteří stojí mimo vymezené tábory, říká zpravodaj na Slovensku

6. duben 2024

Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini? Vítěz zasedne 15. června do bratislavského Grasalkovičova paláce a nahradí první ženu v nejvyšší funkci Zuzanu Čaputovou. V době, kdy dění na Slovensku přitahuje stále větší pozornost zahraničí, občané rozhodnou, jestli bude mít vláda premiéra Roberta Fica v prezidentovi oporu, nebo protiváhu. Celou kampaň sleduje i stálý zpravodaj Českého rozhlasu v Bratislavě Ladislav Novák.

Na co v posledních dnech při boji o hlasy vsadili Peter Pellegrini a Ivan Korčok?

Čtěte také

Peter Pellegrini jako kandidát vládní koalice a předseda Národní rady se snažil ukazovat jako politik, který nezahálí a pracuje. Například vystupoval po boku svých ministrů, když prezentoval svoji práci, účastnil se bezpečnostní rady, přestože není jejím členem.

Ivan Korčok zdůrazňoval, že Pellegrini má díky svým funkcím výhodu, že může být víc v médiích, víc voličům na očích. S občany se Pellegrini setkával poskrovnu, obvykle akce neohlašoval předem, takže i pro novináře bylo těžké být na místě, mluvit s lidmi, s jeho voliči.

Ivan Korčok pokračoval v kompaktní kampani, na Slovensku je to pro prezidentského kandidáta celkem neobvyklé, objížděl města, organizoval velká shromáždění, jeho tým to pak šikovně překlápěl na sociální sítě včetně emocí, obav, nadšení jeho příznivců. Z Pellegriniho tábora zaznívala kritika, že Korčok se chce těmito shromážděními do prezidentského paláce proprotestovat.

Jak moc je ve slovenské společnosti cítit rozdělení do dvou táborů? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.