Žatec se na seznam UNESCO nedostal. Zatím

4. červenec 2018 13:44

Komise UNESCA právě zasedá v Bahrajnu. Už teď je jasné, že Žatec se letos na seznam výjimečně historicky cenných památek nedostane. Komisaři UNESCA ale nominační žádost Žatce zcela nezamítli. Jen ji odložili a doporučili k přepracování.

Starostka Žatce Zdeňka Hamousová z hnutí Volba pro město už dříve uváděla, že tento verdikt očekávali podle průběžných informací, které od hodnotící komise měli.

Dodává ale, že pro město je to dobrý výsledek, se kterým můžou dál pracovat: „Jsme spokojeni, protože před celým světem v Bahrajnu zaznělo, že to nominované téma je jedinečné, že na světovém listu zatím zapsané není a bylo uznáno, že si zaslouží pozornost. Současně nám ale bylo řečeno, zatím jen ústně, že musíme nominaci dopracovat.“

Komisaři UNESCA nepovažují koncept za dostatečně propracovaný, protože se téma zužuje pouze na Žatec jako město chmele. Uvítali by, kdyby zahrnoval i širší okolí s příklady tradičního pěstování chmele.

Zároveň požadují podrobnější plány toho, jak by v budoucnu byly chmelařské památky, jako bývalé sklady a sušárny, využité.

UNESCO Česku nabízí spolupráci svých expertů, kteří by mu pomohli s tím, jak žádost upravit, aby odpovídala požadavkům hodnotící komise. Na konci července se sejdou zástupci města se zástupci Ministerstva kultury a Národního památkového ústavu, aby se domluvili, jak dál, ale podle starostky nejspíš tuto pomoc využijí.

Zatím tedy není jasné, kdy se Žatec pokusí o vstup do UNESCA žádat znovu. Zdeňka Hamousová vysvětluje, co všechno bude nutné udělat: „Bude potřeba nová srovnávací analýza. Potřebujeme totiž dokázat, že zapisovaný statek je jedinečný. UNESCO požaduje také ochranné pásmo, takže k tomu území, které bychom k nominaci přidali, potřebujeme přidat i ochranné pásmo, které musíme nejdřív stanovit, a pak se všemi zúčastněnými projednat.“

To znamená navázání kontaktu se všemi vlastníky, kterých by se ochranné pásmo mělo dotknout.

Ochranné pásmo znamená stanovení určitých pravidel – například, že v místě třeba nesmí vzniknout nějaké výškové budovy, které by poničily ráz krajiny. Jisté je, že to bude ještě hodně práce, která potrvá minimálně rok.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související