Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer

21. duben 2024

Ve věku 84 let zemřel Josef Laufer, Českému rozhlasu to potvrdil ředitel divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. Poslední čtyři roky byl uveden do umělého spánku, v roce 2020 absolvoval komplikovanou operaci srdeční chlopně.

Proslavil se jako zpěvák, natočil několik desek a mezi jeho nejznámější skladby patří „Sbohem lásko, já jedu dál“ nebo „Pásek mi dej“. Koncertoval také se skupinou Golem. Jako kontroverzní byla hodnocena píseň „Dopis Svobodné Evropě“, která oslavovala atentát na rozhlasovou stanici Svobodná Evropa.

Josef Laufer byl i vyhledávaným filmovým hercem, zahrál si ve snímcích Noc na Karlštejně, Páni kluci, Starci na chmelu, Den pro mou lásku, Panna a netvor nebo sérii Kameňák. Hrál také v seriálech Inženýrská odysea nebo Cirkus Humberto. Díky skvělé znalosti cizích jazyků byl obsazován i u zahraničních produkcí. Hovořil plynně anglicky, španělsky a německy.

Narodil se v roce 1939 ve Francii a dostal jméno Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnesde Laufer. Do Československa se dostal v roce 1947, během vojenské služby začal režírovat ochotnické divadlo, posléze hostoval v Divadle ABC a byl přijat na DAMU. Během studia založil divadelní soubor RADAR, spolupracoval se Semaforem, vystupoval v muzikálech a vyučoval pantomimu na taneční konzervatoři.

S výtvarnicí Irenou Greifovou měl dceru Ester, která mimo jiné za ministerstvo zahraničí koordinovala pomoc v Afghánistánu.

Související