Ženy nejsou horší řidičky. Dodáváme jim potřebnou kuráž, říká Jenka Šubířová z iniciativy Ženy auta půjčují

13. prosinec 2023

Ženy auta půjčují je iniciativa, která narušuje mýty o ženách a automobilitě, zprostředkovává bezplatné sdílení vozů s cílem pomoci samoživitelkám a samoživitelům. Radka Jenka Šubířová, šéfka marketingu ve společnosti Hoppy Go, stála u vzniku projektu: „Snažíme se ženám dodávat kuráž a poukazovat na to, že nejsou horšími řidičkami. To dokládají data, která jsou k dispozici nejen na českém trhu,“ říká.

Jedním z nejčastějších důvodů, proč ženy aktivně neřídí, je strach. „A my se snažíme naší iniciativou dodávat ženám řidičkám kuráž, protože ten strach pramení z malé sebedůvěry ve vlastní řidičské schopnosti.“

„Ženy jsou sice trochu opatrnější a jezdí možná trošku pomaleji, ale to všechno jenom napomáhá tomu, že jsou ve finále lepšími a zodpovědnějšími řidičkami,“ nastiňuje.

Čtěte také

Iniciativa Ženy auta půjčují stojí podle Šubířové na vícero nohách. „Jedna noha poukazuje právě na ty stereotypy a dodává kuráž. Ta druhá, řekla bych možná ještě o něco důležitější, je ta, která pomáhá ženám, zejména matkám samoživitelkám, popřípadě pečujícím osobám, ve zpřístupňování mobility.“

„Narazili jsme totiž na to, že mobilita je pro ně téma velmi palčivé a důležité, kde v podstatě žádná pomoc dosud nabízena nebyla,“ popisuje.

A jak to celé funguje prakticky? „Například jste žena, matka samoživitelka a potřebujete si najít práci, k tomu si musíte dodělat nějakou kvalifikaci, a potřebujete proto dojíždět. Nemáte vlastní auto, protože to je v dnešní době velmi nákladná záležitost.“

„My jsme jediný subjekt na trhu, který vám umožní auto na měsíc ‚vlastnit‘, a tím pádem si třeba moct efektivně vyřešit nějaké následné vzdělávání k tomu, abyste potom mohla získat práci a vydělat si na to, abyste třeba auto jednou vlastnila,“ dodává Radka Jenka Šubířová.

Radka Jenka Šubířová

Může sdílení vozů předcházet dopravní chudobě? Pomáhá stratégům komunikace umělá inteligence? A je běhání zdrojem energie pro péči o malé dítě při plném pracovním úvazku? Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Markéta Vozková.

autoři: Markéta Vozková , knem
Spustit audio

Související