Zveme vás do Saigonu, ostravského industriálního komplexu plného zkušeben a uměleckých ateliérů

30. červenec 2017

Rudolf Damián, amatérský ekolog a léčitel, mluvil s osobnostmi tvořícími v tomto prostoru o tom, jak ho vnímají, jak ovlivňuje jejich díla a jak vidí jeho budoucnost.

Koncem sedmdesátých let dvacátého století byla na ulici Fráni Šrámka v ostravských Mariánských horách postavena budova, která až do začátku devadesátých let sloužila jako učňovské dílny. Poté je vystřídala firma vyrábějící plastové jímky.

Zhruba kolem roku 2006 přestává firma prosperovat a opouští část prostorů. V tom samém roce vznikají v budově první zkušebny. Čas zkoušek byl sice omezen na odpolední a noční hodiny, aby dělníci nebyli vyrušováni hlukem, přesto si prostor rychle získal oblibu díky své atmosféře a nízkým nájmům.

V roce 2010 končí výroba plastových jímek v budově nadobro. Uvolnilo se celé přízemí a levá část prvního patra. Tato část sousedí s obytnými domy, proto nebyla vhodná ke zřízení zkušeben.

V Mariánských horách má sídlo Fakulta umění Ostravské univerzity a její studenti a absolventi se rychle dozvěděli o výhodné nabídce pronájmu. Tak začali levé křídlo zaplňovat výtvarníci. V současné době jsou všechny prostory obsazené.

Je zde devět ateliérů, osm zkušeben a jedna galerie. Zkouší zde například špičkový jazzový klavírista a skladatel Boris Urbánek, nadějný jazzový kytarista Rudy Horvát, který vystupoval například s Richardem Bonou, zpívat sem chodila Věra Špinarová a prostor navštívil i Peter Lipa.

Postupným vznikem Fakulty umění na Ostravské univerzitě posiluje i umělecké podhoubí, které vnímá potřebu a výhody sdružování se. Vznikla a vzniká řada podobných seskupení a komunit, ale žádná není tak rozsáhlá a různorodá jako ta současná v Saigonu (budova převzala neoficiální název podle Kalerie s čupr uměním Saigon, která se nachází v budově).

Největším přínosem tohoto prostoru je to, že zde vedle sebe pracují a zkouší jak začátečníci tak špičky ve svém oboru, což je pro obě strany vzájemně obohacující.

Budova je bohužel v dezolátním stavu a volá po rekonstrukci. S investicí do opravy jde ruku v ruce i otázka nad využitím budovy. Zda bude majiteli stačit skromná almužna nájmu od umělců, pronajme prostor prosperující firmě nebo objekt prodá zůstává zatím nezodpovězenou otázkou.

autor: Jan Šnéberger
Spustit audio