Adventura Playing Kafka zpracovává dílo slavného spisovatele nejlíp, jak to hry jen umí

14. červen 2024

Tuzemské studio Charles Games si ve své nejnovější adventuře vzalo na paškál trojici povídek pražského, německy píšícího spisovatele Franze Kafky: Zámek, Dopis otci a Proces. Ačkoliv nejde o jediný pokus jeho dílo herně adaptovat, Lukáš, Jarda a Šárka se jednomyslně shodují, že jde zatím o ten nejpovedenější.

Playing Kafka od pražských Charles Games, kteří se specializují na hry s výukovým potenciálem, si klade za cíl vyvolat zájem o Kafkovo dílo i mimo jeho typické čtenářstvo. Zatímco poučená čtenářka Šárka je k této aspiraci mírně skeptická, Lukáš a Jarda, kteří si načetli méně, ji vyvracejí z omylu, protože jsou po dohrání narativní adventury celí natěšení usednout ke knižní předloze. „Cením ale, že Charles Games adaptovali zrovna tuhle trojici povídek, nikoliv už poněkud zprofanovanou Proměnu,“ uznává Šárka, kterou Kafkovo nejslavnější dílo traumatizovalo v rámci povinné četby.

Předchozí hry na motivy Kafkových knih totiž tolik rozumu obvykle neměly. Logická adventura Metamorphosis z roku 2020 vzhledem ke svému názvu ani nic moc jiného dělat nemohla, s námětem Řehoře Samsy proměněného v brouka ale pracuje příliš doslovně. Lukáš nicméně není příliš přesvědčený ani o kvalitách surrealistické adventury The Franz Kafka Videogame.

Jaké další hry se podle moderátorů Questu Kafkovým dílem inspirují, i když to nutně nepřiznají? Lukáš zmiňuje kupříkladu I Have No Mouth and I Must Scream, adventuru z roku 1995 na motivy povídky Harlana Ellisona, a to pro její práci s metaforami a dystopickými motivy. Šárce přišly na mysl byrokratické etudy a pravidlová gymnastika Papers, Please a Jarda vzpomíná na kafkovské momenty další devadesátkové adventury Gabriel Knight 3.

Proč Lukáš nenávidí slovo „kafkovské“? Který moderátor Questu se probudí jako brouk? Poslechněte si celý díl pořadu o kafkovských hrách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.