Oblíbené i opomíjené: Rekapitulace her od studia Arkane, které napůl zavírá krám

17. květen 2024

Společnost Microsoft v uplynulém týdnu zavřela hned čtyři studia v rámci své herní divize: Alpha Dog Games, Roundhouse, Arkane Austin a Tango Gameworks. Zatímco po tvůrcích mobilního Mighty Doom bude truchlit asi jen málokdo, Lukáš, Šárka a Jarda se rozhodli věnovat hlasitou vzpomínku hrám od studia Arkane a rovnou je i seřadit do žebříčku.

Nutno podotknout, že zavřením pobočky v texaském Austinu studio Arkane jako takové nekončí, má totiž základnu v Lyonu, kde v roce 1999 vzniklo. Jak ale vývojáři a vývojářky z obou větví sami podotýkají, v jejich ludografii je díky úzké spolupráci často náročné odlišit, jestli jde o hru austinskou, nebo lyonskou.

Už v jejich první hře, Arx Fatalis z roku 2002, byla jasně patrná filozofie s důrazem na obrovskou hráčskou svobodu, kterou se při vývoji v Arkane řídí dodnes. Žánr immersive sim Jarda počeštil na vtahovky a právě na maximální vtažení do svébytných herních světů se francouzsko-americké studio specializuje.

Zároveň je z celého portfolia her cítit i rukopis vývojářských legend, jako je Raphaël Colantonio, Randy Smith či Harvey Smith, kteří už před svým působením v Arkane formovali značky jako System Shock, Deus Ex nebo Thief. Sdílená DNA se odráží v hratelnosti dodnes, ať už v důrazu na kradmý přístup, vysoké reaktivnosti herního světa, či právě ve svobodě řešení a přístupu zadaných úkolů, které si uchovaly i hry jako Prey nebo Dishonored.

Po konci Arkane Austin teď vyvíjí lyonská pobočka ve spolupráci Marvelem hru s lovcem upírů Bladem, která by měla příští rok doprovodit stejnojmenný film.

V čem spočívá tematika whalepunku? Jak patrná je napříč tvorbou Arkane žánrová evoluce od Arx Fatalis po Deathloop? Poslechněte si Quest věnovaný tvorbě studia, které se teď loučí se svou americkou polovinou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.