Roguelite Hades II je prvnímu dílu podobné jako vejce vejci. Už v předběžném přístupu je ale větší

24. květen 2024

Studio Supergiant Games vypustilo v květnu do světa předběžný přístup svého roguelite akčního RPG Hades II. V něm opět míří do starověkého Řecka, respektive do jeho mytologie, kde se za záchranou své rodiny i samotného toku času vydává bohyně šílenství a nočních můr, bájná Melinoë. Do jejího dobrodružství se pustila Šárka a cestou se stihla zastavit také v kobkách psacího dungeonu Cryptmaster.

Ačkoliv je princezna podsvětí Melinoë, alespoň v podání Hades II, dalším z dětí boha podsvětí Háda, hraje se za ni trochu jinak než za jejího staršího bratra Zagrea z prvního dílu. První pokračování v historii studia Supergiant Games nabízí taktičtější a komplexnější přístup, a ačkoliv je v mnoha ohledech původní hře velmi podobné, v jiných představuje příjemnou evoluci. A to i v grafické stylizaci od umělkyně Jen Zee nebo v audiu a hudebním doprovodu z dílny Darrena Korba.

„Nechci říct, že jde o stejné hry, odlišností mají pořád dost, ale rozhodně bude platit pravidlo, že fanoušci a fanynky prvního Hades si užijí i druhý díl, a to klidně i v nehotovém stavu,“ tvrdí Šárka.

Hades II svou cestu začíná v předběžném přístupu, ve kterém zůstane minimálně do konce letošního roku. Už na jeho začátku ale disponuje větším množstvím obsahu než původní hra, ať už co do počtu lokací, typů nepřátel, požehnání řeckých bohů ve formě speciálních schopností, či množství dialogů s nejrůznějšími mýtickými postavami včetně titánky Hekaté či úhlavního nepřítele hlavní hrdinky, boha času Chrona.

Vyplatí se u Hades II počkat na plnohodnotné vydání? Čím se Cryptmaster liší od Typing of the Dead a dalších her s výukou psaní na klávesnici? Poslechněte si Quest věnovaný Hades II a netradičnímu krokovacímu dungeonu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.