Češi nepřehlížejí jenom polskou kuchyni, ale celé Polsko, tvrdí Jedlíci na cestách

8. duben 2024

Dvojice Jaroslav Bouzek a Tomáš Šapovalov cestuje po světě a vytváří atlas místních gastronomií. O desítkách jídel v jednotlivých zemích natáčejí videa a píšou knihy. Říkají si Jedlíci na cestách.

„Mám široký záběr a do všeho jdu bez předsudků. Jeden den jdu na fine diningovou večeři o deseti chodech a druhý den si stoupnu za gril a dělám na fotbale klobásy. Užiju si oboje,“ odpovídá Tomáš Šapovalov na otázku, jaké má gastronomické preference. Jeho kolega Jarda Bouzek tvrdí, že mu nic moc neříká sea food, ale taky se považuje za „univerzála“.

Společně Jedlíci na cestách vyrazili už do devíti zemí, které zmapovali ve videoseriálech. Například v Holandsku věnovali jeden díl sýrům, jeden indonéské kuchyni, kterou Holanďané přijali za svou, jiný polévkám nebo místnímu fast foodu. Z první čtveřice evropských zemí už vydali i knihu.

Japonská jízda. Hnusné čawan muši, skvělé okonomiyaki

„V Japonsku jsme ochutnali 30 jídel a nápojů. Bylo to nesmírně intenzivní,“ přibližuje první velký mimoevropský výlet Jarda Bouzek. „Japonská kuchyni mě nadchla, objevil jsem tam spoustu jídel, o kterých jsem neměl ani tušení. Například okonomiyaki.“  Ale narazil tam i na jídlo, která vůbec nemohl pozřít, jako bylo čawan muši.

„To je vlastně takový rosolovitý puding z vajíčka a krevet. Špatně to kulantně řečeno voní a je to fakt hnusný,“ směje se. 

Češi jsou vůči Polsku nespravedliví a přezíraví 

„Polská gastronomie je skvělá, opovrhuje jí jen ten, kdo ji nezná,“ komentuje Tomáš Šapovalov jiný výlet Jedlíků na cestách. „My jsme jeli natáčet do Krakova. Služby jsou tam na výborné úrovni. Měl jsem tam například nejlepší klobásu svého života, ale i dlouho připravovaná tradiční jídla“ ohlíží se za polským natáčením.

„Češi nepřehlížejí jenom polskou kuchyni, ale celé Polsko,“ domnívá se Jarda Bouzek, který zase nadšeně vzpomíná na kluski, pirohy, mačanky po krakovsku a další pokrmy.

Poslechněte si víc o národních kuchyních devíti zemí a způsobu jejich poznávání v kompletní epizodě podcastu Casablanca. „Atlasy“ tradičních kuchyní jednotlivých zemí podle Jedlíků na cestách najdete na Youtube.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související