Nejen Thajsko a Indie, ale i Súdán nebo Bělorusko. Skvělé jídlo je všude, říkají Street Food Hunters

23. listopad 2020

Slovenští manželé Petra Kubušová a Tomáš Kubuš rádi cestují a ochutnávají pouliční jídlo. Zkušenosti ze 4 kontinentů sdílí na svém blogu Street Food Hunters.

„Náš nejoblíbenější streetfood najdeme vždy v ThajskuIndiiVietnamu či Turecku, ale všude se snažíme citlivě propojovat poznávání dějin, příběhů, památek a lokálního jídla. Navštívili jsme už desítky zemí, ale víc než čísel si vážíme momentů, které jsme na těchto místech prožili,“ píšou o sobě Street Food Hunters na svém webu.

Tomáš Kubuš a jeho žena Petra prý během minulých let ochutnávali už tolik věcí, že jim přišlo škoda si zážitky nezaznamenávat a nenabídnout ostatním online. V době karantény, kdy cestovat nemohli, si doma rozložili dovezené suroviny a vaří si indická, thajská jídla. Cestují tedy i skrze chutě.

Indie je top. Ale dobré jídlo je všude

„Kdybych musel vybrat jednu jedinou světovou kuchyni, bude to ta indická. Tam se člověk může vrátit stokrát a i postoprvé bude nadšený,“ říká Tomáš Kubuš. V rozhovoru pro Casablanku, cestovatelský magazín Radia Wave, ale dokazuje, že kromě vyhlášených exotických kuchyní, jako je ta blízkovýchodní, indická anebo thajská, zná i pokrmy ze zemí, kam se za gastronomií nejezdí.

V Indii ochutnáváme na ulici i u místních

A ještě výš než thajskou kuchyni dává například malajskou, kterou považuje za nedoceněný klenot jihovýchodní Asie. Perfektně podle něj spojuje kulinární a kulturní vlivy okolních regionů. Z jihovýchodní Asie ho nechávají chladným asi jen Filipíny.

Brunejská mísa plná soplu

Z afrických zemí pochvalně zmiňuje, co jedl v Súdánu (hummus, kebaby, falafely, lilkové saláty a podobně) anebo na Madagaskaru. „Málokdy šlápneme vedle,“ říká s tím, že ale například brunejskou specialitu ambuyat, připomínající podle jeho slov mísu plnou soplu, si neužil. Ale je rád, že místní specialitu vyzkoušel. Jako suvenýr Street Food Hunters domů vozí málo alkoholu, ale hodně koření, čajů a podobně.

Nepodceňuj ani Polsko

Podobně je to v Evropě. Tomáš Kubuš plně uznává řeckou nebo italskou kuchyni, ale chválí i ty neznámé. „Běloruská kuchyně je například skvělá pro všechny, kdo mají jako já rádi gastronomii založenou hodně na bramborách.“ Také v Polsku si přišel na své. Vyjmenovává místní speciality, jako polévku žurek, bigoš nebo varšavské zapiekanky a tatranský oštiepok se sladkými kombinacemi.

Poslechněte si kompletní záznam pořadu Casablanca o cestování a poznávání různých gastronomií. V rozhovoru Tomáš Kubuš vypráví své zážitky, zmiňuje různé speciality a také radí, jak obecně poznat a vybrat správný streetfood i v zemi, kterou dobře neznáte.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.