Co s ruskou stopou v metru? A jak se o něj starat? Na návštěvě u architekta metra Jarmila Srpa

1. červenec 2024

V 70. letech byl architektem metra Jarmil Srpa. Navštívili jsme ho s Annou Švarc, která má tuto funkci dnes. Často spolu nesouhlasili, ale na něčem se přece jen shodli: metro v Praze je jedinečné.

Hosty Bourání byli Jarmil Srpa, který byl architektem metra v 70. letech a Anna Švarc, která je současnou architektkou metra, od roku 2019

Na stanici metra Anděl je nápis Moskva-Praha, deklarující přátelství obou měst. Jenže teď je Rusko ve válce s Ukrajinou, k nápisu přibyla vysvětlující tabulka a hledá se, co s ním dál. Co by udělal architekt Jarmil Srpa? „Já bych ho nechal na místě a přikryl, protože je to součást historie. Na stanici Staroměstská byla mozaika Vítězný únor, a ta byla hnusná. Tak se před ní dala obchodní vybavenost,“ říká. 

Současná architektka metra Anna Švarc chce, aby se o tom nejdřív vedla debata, a zvolila proto jiné řešení: „Nad touto stěnou a její podobou proběhnou dvě kola diskuse, kde se potká historik, dědic autorských práv a odborná veřejnost. Během této debaty by se mělo rozhodnout, co s tím,“ říká Anna Švarc.

Anna Švarc je architektkou metra od roku 2019 a snaží se udržet jeho architektonickou a uměleckou úroveň. Jarmil Srpa byl u budování metra od 70. let. Nastoupil do projekčního podniku pražského metra (tehdy SUDOP) v roce 1974, když mu bylo čtyřiadvacet. Projektoval stanici metra a podílel se na koncepci linky B. Co ho na jeho práci bavilo? „Bylo to něco nového, mohli jsme ukázat, co člověk umí a co lidi umí - i přes architekturu,“ vzpomíná.

Mluvili jsme také o tom, kolik má být ve vestibulech obchodů a jak omezit reklamu v metru. O tom, které stanice jsou nejkrásnější a kolik se ztratilo uměleckých děl.

Jarmil Srpa s Annou Švarc se v mnoha věcech neshodli. Spojuje je ale obdiv k pražskému metru: „Myslím, že naše metro v době své největší architektonické slávy bylo tak silné, že i po čtyřiceti, padesáti letech je schopno obhájit svoji jedinečnost. A to je známka kvality,“  říká Anna Švarc. „Je to tak,“ souhlasí Jarmil Srpa.

Jak se starat o metro? O tom jsme mluvili se dvěma architekty metra, které od sebe dělí čtyřicet let.

autor: Karolína Vránková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.