Rekonstrukce je dražší než novostavba. Ale nám se stejně vyplatila, říkají architekti

22. květen 2024

Tentokrát na návštěvě v malém domě na okraji Prahy. Byl na zbourání, ale David Maštálka a Lenka Křemenová se rozhodli ho zachránit. Žijí tu a mají tu svůj ateliér A1 architects.

Pokud si někdo pořídí zchátralou nemovitost, má cenu ji zachovat? Nebo radši zbourat a začít znovu? „Čistě z ekonomického hlediska se rekonstrukce nevyplatí. To je potřeba říct,“ říká architektka Lenka Křemenová z A1 architects. Své klienty prý varují, že rekonstrukce je většinou dražší než novostavba, někomu to ale přesto stojí za to. „Dům se vám odmění svou duší, křivostí, příběhy, které v něm jsou,“ říká architektka.

Byl to i jejich případ a v Bourání vypráví, jak přestavovali svůj dům, který si původně koupili se záměrem ho zbourat. Nakonec ho rekonstruovali a přistavěli ještě část pro studio a už více než deset let tady pracují a žijí.

Seděli jsme v čajovém domku, kde si poprvé vyzkoušeli opalovanou fasádu. A pak ji použili i na svůj dům – jako možná první v Česku. Jak se dělá a jak se jim osvědčila? A může si člověk takovou fasádu vyrobit svépomocí? „Stal se z toho do jisté míry trend a prodávají se opálená prkna za hříšné peníze. A to nám přijde strašně smutný,“ říká David Maštálka. Radí se nebát a klidně opalovat.

Mluvili jsme také o dalších domech, které rekonstruovali či postavili, o tom, co zbourali i o tom, co by chtěli navrhnout.

Jak by mělo vypadat místo, kde se rodí? Mělo by být jako ulita. Také o porodním domě s Lenkou Křemenovou a Davidem Maštálkou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.