I metalisté dokáží milovat, i písničky o lásce existují mimo tradiční stereotypy

12. červen 2024

V aktuální podcastové sérii Anatomie lovesongu se hovoří o současné hudbě a taky o lásce – autor podcastu, hudební novinář a taky spisovatel Karel Veselý, se ovšem zaměřil na pop. Karel je mimo jiné velkým milovníkem metalu a temnějších stránek hudby vůbec, a tak si ho Modeláři pozvali, aby společně zaplnili některé mezery. Protože i metalisté mají srdce, jak o tom svědčí i Karlův román Kov, jehož protagonisté jsou ztracené existence navigující svou cestu mizérií maloměsta.

„Muzikanti a muzikantky jsou mnohem svobodnější v tom, jak zpracovávají emoce,“ zmiňuje Karel posun, který zaznamenal popový mainstream oproti dobám, kdy bylo jeho pojetí lásky nekonfliktní a omyvatelné. A připomíná, že původní metal – coby opozice hnutí hippies – lásku spíše negoval. K ženám zprvu přistupoval jako bezmála mytickým entitám, které je lepší jen obdivně pozorovat zpovzdálí. Za rohem už ale číhala osmdesátá léta a s nimi machistický sexismus (nejen) hair metalu.

„Když jde o lásku, i největší drsňák zjihne,“ připomíná Karel „povinný“ žánr metalové balady, které se od jisté doby začaly objevovat v rejstříku i těch nejkrutějších kapel. „Nemám ale pocit, že by láska v metalu bylo klíčové téma,“ dodává – a navazuje songem kapely Citron. Pokud se i vy toužíte o lovesonzích dozvědět více, počkejte si na novou Karlovu knihu, která bude právě tomuto tématu věnována.

Anatomie metalové lásky s autorem románu Kov a aktuálního podcastu o lovesonzích v českém popu Karlem Veselým. Ale taky o tom, které kapely ho vyvedly z dětského světa a ukázaly nové odstíny temnoty.

anatomie-lovesongu_2000
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.