Ironie sama o sobě přestala stačit, cringe stárne, přemýšlí Mat213 o hudbě a online prostoru

30. květen 2024

Matěj Čech je hudebník, který sděluje svoje pocity a myšlenky s humorem a nadsázkou. Matěj je taky spoluautorem podcastu Swag a malířem, který ve své diplomové práci tematizuje figurální malbu nebo třeba postironii. Ve své výtvarné tvorbě i v hudbě se poslední dobou věnuje kombinaci „vysokého s nízkým“.

„Je to dobře vidět na vývoji memu nebo marketingový komunikaci firem, co chtějí jít s dobou,“ popisuje Matěj odklon od ironie, která podle něj slábne a je potřeba ji revitalizovat, obohatit o další významy a vyjadřovací prostředky.

Čtěte také

Kdo Matěje zná z podia nebo rozhovorů, zná taky pojem cringe. V tomhle případě tedy cílenou trapnost, kterou je možné si užít. Ale i tahle nedávno definovaná, ale zřejmě odvěká libůstka podléhá času a trendům. „Cringe stárne. Zůstane, ale vzniká v jiných situacích. Teď koukám na seriál Sobík a tam říkal týpek trapný vtipy na stagi a lidi se tomu trapnu vůbec nesmáli,“ překvapuje Matěje Čecha.

Jako spoluautor skečů a zábavných videí musí brát v potaz různorodé přístupy svých kolegyň a kolegů, stejně jako divácký potenciál. „Já bych toho cringe ve Swagu měl mnohem víc. Ale hodně lidem je to nepříjemný. Chceme, aby na to koukalo víc a víc lidí, tak nacházíme kompromis a hledáme mainstreamovější linku,“ vysvětluje Čech dramaturgická rozhodnutí týmu, který stojí za podcastem Swag.

Jaké to je být námětem bakalářky a co to vypovídá o vztahu Matěje s kamarádem Zdenou, zjistíte v rozhovoru.

O pořadu Anatomie lovesongu
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.