Udělej to zase znova. Se zpěvačkou Amelií Siba o zlomeném srdci, terapii a nových začátcích

23. květen 2024

Jaké to je mít zapsané pocity svého rozbouřeného náctiletého „já“ do písní, které jsou dostupné na internetu? V druhém díle Anatomie lovesongu se také podíváme do historie českého popu a zjistíme, v které éře se nejvíc zpívalo o zlomeném srdci. Zajímat nás také bude, proč v současnosti o nešťastné lásce zpívají víc muži než ženy.

Nešťastná láska může být portálem k zoufalství, ale také k meditaci proč se to nepovedlo a kde se stala chyba. Pražská písničkářka Amelie Siba dříve zpívala o hořkých vystřízlivění z romantických představ z perspektivy mladé ženy, teď se ale učí víc myslet na sebe a odráží se to i v jejich nových písních. Skladba Open z oceňované desky Gently Double A je bolestivým ohledáváním traumat, ale i snahou i vykouknutí z beznaděje k lepší budoucnosti.

Písně o zlomeném srdci zavání největším klišé. Současná generace hudebnic, do níž patří i Amelie Siba, se ale téma naučila zpracovat nově a po svém. Médium populární hudby používají k tomu, aby prostřednictvím písní otevíraly debaty o tom, jak správně nastavit milostné vztahy tak, aby z nich profitovaly obě strany. Hudební publicistka Aneta Martínková v druhém díle Anatomie lovesongu vysvětluje, že pro spoustu dnešních zpěvaček jsou písně o lásce způsobem, jak zpívat o nutnosti sebezáchovy. 

Poslechněte si Anatomii lovesongu Karla Veselého, tentokrát s autorkou Amélií Siba.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.