Dej mi ruku, ukážu ti jedno místo. Se skupinou Tamara o přátelství a limitech romantické lásky

6. červen 2024

Píseň Kiddos byla první, kterou tandem skupiny Tamara – Natálie Rajnišová a Magdalena Uhlířová společně napsal a hned se z ní stal hit. Zachycuje zázrak z lidského setkání, který je přenesený do písně s doslova euforickými účinky.

Muž je hrdinný a žena krásná a láska je spojí na věčné časy. Romantický ideál lásky je starý bezmála tisíc let a popové písně jsou na něj nejlepší reklamou. Co se ale skrývá za fasádou tohoto mýtu? Ve čtvrtém díle Anatomie lovesongu se nad těmito otázkami zamýšlíme spolu s autorským duem skupiny Tamara.

Hostem tohoto dílu Anatomie lovesongu je také socioložka Lucie Jarkovská, autorka několika knih o feminismu a polovina dua Docentky. Mluvili jsme s ní o tom, jak můžou být banální písně z rádií předpisem vztahových nerovností a kde v popkultuře hledat obrazy lásky, které jsou věrohodnější a méně toxické?

anatomie-lovesongu_2100x1400

Anatomie lovesongu

Šest současných českých písní o lásce a šest tvůrců, kteří odhalují pozadí jejich vzniku. Podcastová série Anatomie lovesongu Karla Veselého zavede posluchače do současnosti i do historie českých písní o lásce i zahraničního kontextu.

Musí mít láska nutně podobu romantického kýče? Nemůže nám z krize lásky pomoct přátelství? Pusťte si Anatomii lovesongu.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související