Láska dnes podléhá revizi. Poslechněte si debatu s Anetou Martínkovou a Filipem Černým

27. červen 2024

Šestidílný seriál Anatomie lovesongu doplňuje bonusová debatní epizoda. Využili jsme toho, že Aneta a Filip působí jako hudební publicisté a o hudbě přemýšlí z této pozice, ale zároveň jsou i aktivní hudebníci v projektech Margo a Good Times Only a mají zajímavé postřehy o psaní lovesongů.

Aneta Martínková tvrdí, že místo krize by bylo lepší mluvit o revizi vztahů. „Možná, že si jen některé věci dnes víc uvědomujeme. Specificky heterosexuální vztahy podléhají kritickému pohledu, uvědomujeme si, že jsme si do představy o lásce vkládali o mužích a ženách stereotypy, že jsme si vyprávěli příběhy o tom, že mají spolu být do konce, ale zároveň jsme mluvili o tom, že vztahy jsou bojem o moc a stejně si nikdy nemůžou porozumět,“ říká Aneta Martínková. Filip Černý souhlasí a dodává: „Základ lovesongů je pořád stejný, jen se mění společenský kontext, v kterém jsou psané a do kterého vstupují.“

Čtěte také

V popu je silnější než kdy předtím téma touhy a jejího naplňování, zpívá se o poblouznění a sexu, Aneta Martínková ale přiznává, že jako autorka raději prozkoumává dlouhodobý vztah a jeho dynamiku. Filip Černý má rád lovesongy, které jdou trochu za roh a posluchače nutí přemýšlet. Jako příklad dává skladbu Wild Tides Úplně to samý. Ta vypadá na první poslech jako klasická rozchodová píseň, ale když se do ní pořádně zaposloucháme, zjistíme, že vůbec není o lásce mezi dvěma lidmi, ale o právě ukončeném vztahu člověka a alkoholu.

Poslechněte si hudební podcastovou sérii Anatomie lovesongu od Karla Veselého.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související