Ženy se bojí, že budou za mrchy, když požádají o vyšší plat

26. červen 2024

Ivana a Zuzana tentokrát přivítaly socioložku a členku standupové dvojice Duo docentky, která se jala vyprávět o tom, proč mají ženy za stejnou práci méně peněz a zda říct si o zvýšení platu opravdu kazí náladu v kolektivu.

Ivanka vyjádřila nepochopení pro to, proč se nedá mluvit o výši konta stejně jako třeba o nákupech, protože ona je pro radikální upřímnost ve všech ohledech, i když je hovor o korunkách většinou společností vnímáno jako příliš intimní. Lucie zmínila, že mluvit o financích negeneruje nerovnost, která tu stejnak je, ale upozorňuje na ni, takže se pak těžko obhajuje, proč má Franta více peněz než Líba.

Zuzana se pak ještě doptávala, jak mluvit vlídně s lidmi, kteří si stěžují na 84 pohlaví a lámou si hlavu nad tím, co je ten gender. Lucie ještě zmínila, že peníze jsou mocenským prostředkem i v rámci domácnosti - a mohlo se jít pomalu domů.

Pokud třeba nechcete rovnou svrhnout patriarchát, ale alespoň toužíte začít tzv. vydělávat balík (a je jedno zda se identifikujete jako žena, nebo muž, nebo jinak), tak si poslechněte Buchty a možná už vám docvakne, jak na to.

Spustit audio

Související