Buchty o šetření a penězích: Cesta ke kostýmku ze sekáče vede přes třikrát louhovaný čaj

7. únor 2018

Buchty se tentokrát bavily o penězích. Pozvaly jsme si proto překladatelku Terezu Semotamovou, která je expertkou na šetření a poskytla nám cenné rady, jak škudlit a nechat si pro stovku vrtat koleno, a zároveň se u toho cítit dobře. Zuzana opět zmínila svůj pizza komplex a Ivana zase neřekla nic užitečného. Ale to od ní asi nikdo nečeká.

Tereza má svéráznou metodu, jak ušetřit: její metodou je psychóza a přesvědčení, že bude hlad a nedostatek. Musí být ten, kdo šetří, hamoun? Ne, Tereza dokonce umí pozvat přátele na oběd. Zavzpomínala si s námi na dětství na venkově a matku, která ji nutila vše dojíst a pro pírko přes plot skočit. Dozvěděly jsme se, že čaj se dá louhovat i třikrát, dokud pouští nějakou barvu. A také, že po letech terapie se Tereza zmohla na to, občas něco utratit, i když preferuje věci z popelnice. Jediné, co si dopřeje, jsou ale knihy. A co dělá s přebytečnými penězi? Ukládá je na spořicí účet a chce koupit byt v exotickém Blansku AKA nejškaredším městě světa.

Buchty o guilty pleasure: Proč nás baví reality show, smažený čtyřboj i polonazí hasiči

Buchty o guilty pleasures

Buchty se tentokrát pustily do sofistikovaného rozboru fenoménu guilty pleasure. Proč je v tomhle případě požitek spojen s pocitem viny? A musí to tak skutečně být? Jaké reality show se vyplatí sledovat a který hloupý seriál vyvolá tu největší euforii? Spolu se Zuzanou Fuksovou a Ivanou Veselkovou o pokleslých potěšeních tentokrát přemítal i moderátor Radia Wave Šimon Holý.  

Tereza radí vůbec nechodit do obchodů, a když už tam jít, tak dvakrát zvažovat každou koupi. Není nutné se sytit, prázdnota je podle ní lepší. Oproti Tereze vesele přehrabující kontejnery má Ivana problém už jen nakupovat oblečení v second handech, protože si představuje příběhy lidí, kteří ony hadry nosili. Bojí se totiž, že své svršky třeba v opilosti pomočili. Zuzana se zase rozpomněla na smutnou příhodu, kdy neměla dost peněz na koupi kostýmku Chanel v second handu.

Dospěly jsme i k obecnému moudru: pokud jste nevyrovnaní, je třeba počkat, i když to pak možná bude ještě horší. Zajímají vás i další morální ponaučení nebo důvod absence slova kutilka v českém jazyce? Poslechněte si celý díl Buchet!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.