Maella v Czechingu 2023: Radši dělám velkou show než intimní koncerty

31. srpen 2023

Michaela Charvátová aka Maella je nadějná zpěvačka, songwriterka, kytaristka, producentka a milovnice lynchovské atmosféry pendlující mezi Londýnem a Prahou. Paralel s loňskou vítězkou Czechingu Aiko (kromě stejného producenta Stevena Ansella z Blood Red Shoes a působení v Londýně) najdeme víc. I Maella se totiž objevila na newyorském Times Square v rámci kampaně EQUAL. Její aktuální EP Slow Burn má potemnělý a až filmově atmosférický sound, který si vysnila.

Společně s dalšími nominovanými se Maella v rámci exportního projektu Czeching představí 14. září živě na Czeching Showcasu a 17. narozeninách Radia Wave v klubu Fuchs2. Zahraniční porota, složená ze zástupců evropských festivalů a rádií, z nich pak vybere vítěze, který mimo jiné vyrazí na největší evropský showcase festival Eurosonic Noorderslag do nizozemského Groningenu.

Potkáváme se v Praze, ale většinu času žiješ v Londýně. Vnímáš velké rozdíly mezi tuzemským a britským publikem?

Myslím si, že v Anglii buď chytíš hodně extrovertní publikum, nebo naopak můžou být i hrozně introvertní. Nikdy moc nevíš, jaký to bude. Záleží i v jaký části Anglie hraješ. V Londýně jsou všichni víc odvázaní. V Česku je to skvělý, protože přece jenom tady mám trošku větší publikum.

Máš zkušenosti jak z velkých, tak i menších pódií. Kde se cítíš komfortněji?

Mám radši větší pódia. Líbí se mi ten velký prostor, kde se můžu volně hýbat. To je pro mě a moje vystoupení hrozně důležitý. Dělat velkou show mě baví víc než intimní koncert.

Je člověk po zkušenosti s Eurovizí zvyklý na silnou konkurenci?

Eurovize byla hodně intenzivní v tom, že jsme měli jednu písničku, kterou jsme se prezentovali (pro Maellu to byl singl Flood – pozn. red.). Bylo to velký rozhodnutí si říct: „Tohle jsem já!“. V Czechingu je to pro mě sympatičtější v tom, že se prezentujeme vystoupením jako umělci celkově. Jde o celou naši show, a proto je to pro mě víc komfortní. Je to míň o konkurenci a víc o tom, že poznáš jiný super umělce.

Maella

Zpíváš v angličtině, jaká cesta tě k tomu dovedla? Mířila jsi od začátku kariérně do zahraničí?

Odmalička jsem chodila do škol, který byly zaměřený na angličtinu. Vyrůstala jsem bilingvní, takže jsem odmalička měla k angličtině vztah. Připadalo mi to přirozený.

Tvá rodina má hudební historii –⁠ tvůj otec je jazzový basista. Podporovali tě rodiče už od začátku v hudební kariéře?

Jo, hodně! Jsem opravdu vděčná za moji rodinu. Právě táta měl nahrávací studio, takže jsem odmalička mohla nahrávat. On mě vlastně hodně motivoval k tomu, abych si psala svoje vlastní písničky. Daroval mi nahrávací software, když mi bylo třeba jedenáct let.

V čem si myslíš, že tvoje hudba dokáže zaujmout zahraniční posluchače?

Čtěte také

Je hodně „cinematická“ a v tom si myslím, že mám velký plus. Mám takový tajemnější zvuk v kombinaci s intimní projevem. Zároveň si myslím, že má hudba je dobrý mix popu a temnoty. Vidím, že v zahraničí je pro tento zvuk velký publikum.

V rozhovoru pro Radio Wave jsi říkala, že až na svého producenta, ke své hudbě téměř nikoho nepouštíš. Tím producentem je Steven Ansell z Blood Red Shoes. Jak tedy se Stevenem hledáte vlastní zvuk?

No, já si většinou napíšu a nahraji celou tu písničku sama. Je to vlastně z devadesáti procent hotový, ale pak jdu ke Stevenovi a on si vezme části mé písničky a dá tomu ten lesk! Udělá prostě z dema plnohodnotnou nahrávku. Musím říct, že strašně respektuje můj svět, což se mi ještě nikdy nestalo, protože často tu skladbu chtějí producenti moc ovlivnit. Hrozně respektuje ten základ a z toho podle mě vzniká ten náš svět.

Poslechněte si celý profil a rozhovor s hudebnicí Michaelou Charvátovou alias Maellou, která se účastní letošního Czechingu.

Spustit audio

Související