Kalle v Czechingu 2023: Interakce je nenahraditelná

24. srpen 2023

Táborské duo Kalle dlouhodobě sbírá jedno ocenění za druhým – na kontě má již tři ceny Anděl a dvakrát proměnilo i nominace na cenách hudební kritiky Apollo. Hudba Veroniky a Davida Zemanových má totiž schopnost zahrát na ty nejniternější struny posluchačů. Aktuálnímu třetímu albu Under the Black Moss je mnohem bližší temnota, nebyli by to ovšem Kalle, aby ji nedokázali prosvítit.

Společně s dalšími nominovanými se Kalle v rámci exportního projektu Czeching představí 14. září živě na Czeching Showcasu a 17. narozeninách Radia Wave v klubu Fuchs2. Zahraniční porota, složená ze zástupců evropských festivalů a rádií, z nich pak vybere vítěze, který mimo jiné vyrazí na největší evropský showcase festival Eurosonic Noorderslag do nizozemského Groningenu.

Předpokládám, že po vydání Under the Black Moss z přelomu roku teď nic nového nechystáte. Přesto mě zajímá – co Kalle čeká dál?

David: Na novým albu jsme začali pracovat s bubeníkem Jirkou Bendlem, který hraje ve skupině Manon Meurt. A poměrně dobře to funguje. Dovedl bych si představit, že bychom se mohli na budoucích věcech podílet takhle ve třech. Dále nás čeká turné s aktuální deskou Under the Black Moss.

Veronika: Je fajn, že prakticky každý týden ji můžeme někde představit.

Jste z Tábora, jaká je tamní hudební scéna?

David: Tam ta scéna bývala hodně živá, teď je toho celkově trošku míň. Alternativní kapely jsou na ústupu oproti například rapovým žánrům. Ale jsou tam pořadatelé, kteří dělají různorodé akce, takže tam pořád to podhoubí žije.

Veronika: Scéna v Táboře je hodně proměnlivá, jak to na malých městech bývá. My jsme zrovna měli to štěstí, že jsme se ve svých šestnácti letech dostali k hudbě v momentě, kdy to tam hodně žilo. Hodně nás všechny formoval klub Orion.

Jaké máte zkušenosti s hraním v zahraničí?

Veronika: Hráli jsme třeba v Londýně, taky ve Francii. Největší zážitek bylo pro nás takové krátké turné po Norsku, kde jsme začali v Oslu a skončili jsme až v hodně severně položený vesničce.

Kalle

Co je tedy další milník? Kde byste chtěli hrát?

Veronika: Když jsme natáčeli tu poslední desku, tak jsme si říkali, že by bylo dobrý s tím vyjet ven, ale to jenom v momentě, kdy prostě budeme mít schopného agenta, se kterým si budeme rozumět.

David: Ono celkově, když někam jedeme hrát koncert, je to pro nás skvělý výlet.

Veronika: Mě právě spíš lákají turné po klubech, protože mi přijde, že ta naše hudba je docela specifická a víc jí to sluší v klubech než v open air prostoru.

Koncertujete spolu už 15 let (s Kalle zhruba 10 – pozn. red.), jak v hudebním prostoru zůstat tak dlouho relevantní?

David: Já myslím, že to je primárně o tom, že člověka baví ta hudba. Taky když vydáš album, udržuje tě to ve střehu. Je to prostě taková naše láska.

Jak dnes vypadá kreativní proces Kalle?

Veronika: Děláme to společně. Nemáme to tak, že bych si já přinesla texty nebo David kytaru na zkoušku. Vlastně se spíš sejdeme a začneme v ten moment něco vytvářet. Velmi často vzniká text s hudbou zároveň.

Čtěte také

David: Je to taková spontánní tvorba. Vlastně se může stát, že když člověk hraje sám, tak mu nějaký nápad utkví paměti, něco se nahraje a pak se to dá použít. Ale ta interakce je nenahraditelná a posouvá to trošku dál, než kdyby to člověk dělal úplně sám.

Jednou z novinek letošního Czechingu jsou na míru šité workshopy ve spolupráci s hudební kanceláří SoundCzech, kdy se za pomoci hudebních profesionálů můžete věnovat některým svým „slabinám“. V čem vnímáte, že máte prostor se zlepšovat? Jaký workshop jste si vybrali?

David: Podle mě v dělání rádiových rozhovorů (smích).

Veronika: Samozřejmě ve všem bychom se asi mohli zlepšovat, ale tím, že si děláme kapelní management sami, tak jsme si vybrali právě oblast managementu. To znamená booking a řešení věcí, který jindy dělá agent. Teď je děláme my.

Poslechněte si celý profil a rozhovor s Veronikou a Davidem Zemanovými z dua Kalle, kteří se účastní letošního Czechingu.

Spustit audio

Související