Island Mint v Czechingu 2023: Nechceme a nesnažíme se v hudbě za nic schovávat

17. srpen 2023

Když písničkář Matyáš Adámek dělá hudbu, je to pro něj prý taková hra. Hravá je i celá debutová deska pětičlenné kapely Island Mint, kterou založil. Na Irreality nás Island Mint berou do zákoutí surrealistického indie rocku. Skladby jako Music of the Spheres nebo Foam of Days zní jako koupel v oceánu dětské nostalgie. Přestože Island Mint fungují teprve dva roky, stihli odjet tour po Česku a Slovensku, zahrát na velkých festivalech, a hlavně vydat přesvědčivý albový debut.

Společně s dalšími nominovanými se Island Mint v rámci exportního projektu Czeching představí 14. září živě na Czeching Showcasu a 17. narozeninách Radia Wave v klubu Fuchs2. Zahraniční porota, složená ze zástupců evropských festivalů a rádií, z nich pak vybere vítěze, který mimo jiné vyrazí na největší evropský showcase festival Eurosonic Noorderslag do nizozemského Groningenu.

Na čem aktuálně pracuješ?

Aktuálně míchám další dva songy na nové EP a měli bychom přidat ještě jeden. Takže doufáme, že tam budou čtyři songy a vyjde někdy po prázdninách, snad v září.

Přiznal jsi, že singl Insomnia Town byl pro tebe takovou zkouškou producentství. Můžeme očekávat podobný, o něco surovější zvuk na celém EP?

Myslím si, že určitě. Není to jenom nějaká zvuková charakteristika, ale i co se týče mých metod a postupů, který mám zažitý. Snažil jsem se na těch songách vyjít ze své komfortní zóny.

Můžeš přiblížit, co to pro tebe znamená? Jde třeba o používání efektů, které bys jinak nepoužil?

Jde spíš o tón mé persony v té hudbě, nebo o témata, do kterých se tam pouštím. Dostal jsem se tam víc sám k sobě, co se týče třeba nějakých nepříjemných věcí.

Jak se tedy díváš zpětně na vaše album Irreality? Mrzí tě, že jste v minulosti takové témata neotevírali?

Ne, vůbec mě to nemrzí. Beru to jako přirozený proces. Když se ptáš, jak se na to album dívám, tak já se vlastně na něj moc nedívám. Vlastně ho ani neposlouchám. Hraji z něj samozřejmě písničky na koncertech, ale to je trochu jiná disciplína.

Čtěte také

Potkáváme se v Praze, ale rok jsi strávil v Berlíně, kde jsi studoval hudební produkci. Také jste tam vystupovali s kapelou Atomic Fruit. Vnímáš velké rozdíly mezi tuzemským a zahraničním publikem?

No, moje zkušenosti se zahraničním publikem nejsou zas tak veliký. Na tomhle tour jsme hráli v Berlíně a potom v Lipsku, v Chemnitzu a hráli jsme párkrát na Slovensku. Ten koncert v Berlíně mě ale příjemně překvapil. Dorazilo na něj třeba 150 lidí. To ukazuje, že v Berlíně je dost mladých lidí, co se zajímá o kulturu a baví je chodit ven za tou kulturou. Tím tam vznikají dobrý podmínky pro kulturní život.

V čem si myslíš, že tvoje hudba dokáže zaujmout posluchače v zahraničí?

Já prostě jenom doufám, že je to nějakým způsobem upřímný, protože já se nechci a nesnažím se v hudbě za nic schovávat.

Co je pro vás ten další milník, kde byste si chtěli zahrát?

No, na Eurosonicu ne? (smích) Samozřejmě to by bylo krásný a jinak bych si chtěl zahrát úplně kdekoliv. S kapelou jsme si říkali, že bychom příští rok chtěli udělat turné po Balkáně.

Letošní ročník Czechingu je plný jmen, která jezdí do zahraničí, například zpěvačka Maella nebo elektronický producent badfocus. Vnímáš je jako silnou konkurenci?

Já je nechci vnímat jako konkurenci, protože ty lidi strašně obdivuji a hrozně mě baví. Myslím si, že ten výběr – když dám stranou nás – je úplně neskutečný. Takže ať už to vyhraje kdokoliv, já budu spokojený.

Poslechněte si celý profil a rozhovor s Matyášem Adámkem z kapely Island Mint, která se účastní letošního Czechingu.

Spustit audio

Související