Nejtěžší jsou situace, které mají zcela jasné řešení, ale rodičům brání jejich ega, říká mediátorka

12. červen 2024

„V mediaci máme na rozdíl od soudu prostor pracovat s emocemi. Jeden z rodičů si poslechne toho druhého, sám bude taky vyslyšen. Přináší to pochopení, proč se někdo chová, jak se chová, proč třeba řekl to, co řekl,“ říká advokátka a mediátorka Veronika Koncer. „Pochopení zklidní vztahy. Pro děti je důležité i to, že na sebe rodiče při předávání nekřičí. I tato malá dohoda má pro děti a pro jejich život velký význam.“

„U nesezdaných párů dohoda od mediátora stačí, nemusejí jít k soudu. Sezdaní rodiče k soudu musí, ale naše dohoda má takovou váhu, jako kdyby ji autoritativně nařídil soud,“ vysvětluje Veronika. „Nejtěžší jsou situace, kdy vidím jasné řešení, ale rodiče ho nevidí. Když nejsou schopni odlišit svůj partnerský konflikt od toho rodičovského. A já jako mediátor nesmím protlačovat žádné řešení,“ vysvětluje mediátorka, která je zároveň autorkou instagramového profilu Cesta mediace.

„Mediátor nedává žádné návrhy, doporučení ani řešení. Když je rozhovor veden kvalifikovaně, rodiče na nejlepší řešení přijdou sami. Někdy se rodič o něčem bavit nechce, nebo se něco stydí nebo bojí vyslovit sám. Může mi dát mandát, abych takovou věc u jednacího stolu řekla za něj,“ popisuje Veronika Koncer.

Pro koho se mediace nehodí? „Jsou lidé, kteří nemají v rozhodování sebedůvěru a jsou radši, když o nich rozhodne nějaká autorita. Spolehnou se radši na soudce, protože jsou v takové situaci poprvé a nejsou si jistí,“ vysvětluje Veronika rozdíl mezi soudně nařízením řešením a dohodou. „Pak jsou ale lidé, kteří si neumějí představit, že by o nich nebo o jejich dětech rozhodoval někdo, kdo je viděl jednou v životě, nebo vůbec,“ dodává.

Kolik mediace stojí? Co je to adaptační režim? A jaký je rozdíl mezi certifikovaným a necertifikovaným mediátorem? Dozvíte se v Houpačkách.

Spustit audio

Související