Parabible #23: Už se přiznej

10. duben 2020

Velký pátek, nejzásadnější postní den liturgického roku a také nejsmutnější den velikonočních svátků, den kdy se připomíná možná nejznámější justiční vražda v dějinách. Pohled na proces s Ježíšem nabyl v Prarabibli auktualizačních detailů.

Od církevního k soudu občanskému – tak vede Ježíšova cesta, která nevyhnutelně míří na popraviště. Moc politická i náboženská, jindy znepřátelené na smrt, jsou zde až v dojemné shodě ohledně jedné věci – Ježíš se nehodí, a proto je nutné ho odstranit.

Je jasné, že Ježíšův proces si přímo říká o aktualizaci, protože tuto situaci zažily dějiny ještě mnohokrát. V Lukášově verzi Ježíš nakonec umírá mezi dvěma lotry, kteří ještě naposledy apelují na jeho autoritu, jako by ani na popravišti neměl mít klid od nikdy nekončících debat nad smyslem jeho úkolu. Je tohle konec?

Poslechněte si dvacátý třetí díl Parabible v podání Alexandra Fleka s úvodem Petra Wagnera. Tento díl se tematicky vztahuje k Velikonocům.

Podcastová série Radia Wave Parabible vzniká ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Jednotlivé díly Parabible najdete postupně od 1. prosince každý den na stránce wave.cz/parabible a na mujRozhlas.cz. K odběru podcastu se můžete přihlásit na wave.cz/podcasty. Více informací o knize Parabible najdete na www.parabible.cz.

autoři: Alexandr Flek , Petr Wagner
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka