Pro každého vlastní síť. Jsou Threads konkurence Twitteru, nebo paralelní sociální bublina?

19. červenec 2023

Nejdřív se tvářili, že se porvou v kleci. Pak jeden z nich navrhl doslova přeměřování přirození. Místo toho si budou přeměřovat svoje sociální sítě. Otázkou je, jestli vlastně ještě veřejnost stojí o sociální síť, na které budou všichni.

Twitter zažívá turbulentní období. Loni síť koupil Elon Musk, který sliboval svobodu slova a velké změny. Se svobodou slova je to všelijaké, ale změn přišlo rozhodně mnoho – často ne příliš pozitivních. Naposledy Musk zcela absurdně oznámil, že jeho sociální síť bude omezovat množství tweetů, které si denně budou moci jeho uživatelé zobrazit. Jak jeho trablům s propadem peněz z reklamy pomůže, když uživatele Twitteru budou na jeho síť koukat méně, je záhadou.

Mark Zuckberberg, šéf technologického gigantu Meta (pod který spadá Facebook, Instagram, ale i WhatsApp), se netají tím, že chtěl kdysi Twitter koupit. A teď se rozhodl nad situací Twitteru moc nedumat a raději urychlit spuštění vlastní, konkurenční sítě Threads.

Matěj Schneider

Zuckerberg samozřejmě není první, kdo něco takového zkouší. V uplynulých letech se kvůli více čí méně reálným nespravedlnostem stahovali fanoušci Donalda Trumpa nejprve na síť Parler, následně na Trumpovu vlastní TruthSocial. Po Muskově nákupu Twitteru zase začali odcházet někteří liberálnější uživatelé, buďto na Mastodon, nebo třeba Bluesky. Exodus ale nikdy nebyl bůhvíjak velký.

Mastodon, Parler i Trumpova síť TruthSocial se mohou pyšnit aktivními uživateli v řádech jednotek milionů. Bluesky zvolil „elitářštější“ přístup, k založení účtu potřebujete pozvánku a uživatelů je tu jen několik stovek tisíc. Zuckerberg a jeho Threads ale mají jednu obrovskou výhodu: pokud máte účet na Instagramu, stačí vám k přeběhnutí na novou síť pár kliknutí. A Instagram má aktivních uživatelů celosvětově v rádu miliard. A tak Threads během několika týdnů má už víc než 100 milionů uživatelů.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Je klidně možné, že rychlý nástup bude následovat podobně rychlý propad – po úvodním zájmu se množství aktivních uživatelů začalo zase propadat. I tak ale mají Threads oproti ostatním konkurentům Twitteru ohromnou výhodu.

Nikdo, kdo bedlivě sledoval vývoj sociálních sítí za uplynulé dvě dekády, nemůže mít Marka Zuckerberga za zachránce. „Nikdy v životě už nebudu důvěřovat Facebooku, Meta nebo jakékoliv nové sociální síti, kterou Zuckerberg vytvořil,“ píše Ben Cohen, spoluzakladatel webu The Banter, který ve svém postu na Substacku vzpomíná na tvrdý propad dosahu na Facebooku, který byl pro jeho médium v jeho tehdejší podobě likvidační.

Čtěte také

Svět online platforem je v tuhle chvíli tak rozbitý, že nový přírůstek může těžko něco zhoršit. Největší otázkou je ale, jaké místo přesně v tomto fragmentovaném ekosystému Threads zaplní. Šéf Instagramu (a zatím i nové sítě) Adam Mosseri se přímo na Threads vyjádřil, že cílem jeho týmu je vytvořit platformu pro komunity, kterým Twitter z nějakých důvodů nevyhovuje. Zároveň zdůraznil, že zpravodajství a politika pro Threads zdaleka nejsou prioritou. Možná se nakonec publika Muskovy a Zuckerbergovy sítě budou z velké části míjet: na Twitteru se budou všichni hádat o politice, zatímco na Threads budou všichni vesele tokat o lifestylových tématech.

Jaktože Threads rostou rychleji než jiní konkurenti Twitteru? A bude na nové platformě prostor pro politiku? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.