Bytové družstvo Krušnohor prodá v Mostě 14 bytů realitním kancelářím. Město nestihlo odkup projednat

14. únor 2019

Město Most se zatím nedokázalo domluvit s tamní bytovým družstvem Krušnohor na odkupu bytů. Radnice jich chtěla od Krušnohoru získat zhruba 200. Jde o byty, které si už 20 let odmítají koupit jejich nájemníci. Vedení města se ale bojí, že by je pak mohli skoupit spekulanti a neúměrně zvýšit nájem. Nákup prvních 14 bytů ale město letos nestihlo projednat, Krušnohor je proto nabídne realitním kancelářím.

„Nedělo se nich, město žádnou nabídku nedalo,“ konstatuje František Ryba, ředitel stavebního a bytového družstva Krušnohor, které v lednu nabídlo městu 14 bytů.

Vedení Mostu se ale brání, že není možné během měsíce rozhodnout o tom, jestli byty koupí.

„Tam byl stanoven nějaký šibeniční termín v horizontu dvou, tří týdnů. To je samozřejmě nemožné, abychom se k tomu relevantně vyjádřili. To je záležitost, kterou musí projednat rada města a následně schválit zastupitelstvo,“ říká primátor Mostu Jan Paparega z hnutí Pro Most.

Další spor mezi městem a bytovým družstvem se týká ceny, za kterou by měl Most byty odkoupit.

Město trvá na tom, že chce byty za cenu, za kterou je Krušnohor nabízí stávajícím nájemníkům. Krušnohor ale podle ředitele Františka Ryby nabízí městu byty za ceny podle znaleckých posudků.

Vedení Mostu stále věří, že se s Krušnohorem podaří dohodnout

Krušnohoru zbývá prodat zhruba 180 bytů s nájemníky. Bytové družstvo je v těchto dnech už potřetí během 20 let oslovilo s nabídkou odkoupení bytu do osobního vlastnictví. Nájemníci mají půl roku na to, aby se rozhodli, jestli si byty koupí. Pokud odmítnou, Krušnohor je nabídne třetí straně.

Most věří, že se s Krušnohorem na odkupu domluví. „My jsme ten zájem měli, máme ho stále a věřím, že se k tomu jednání ještě vrátíme,“ říká primátor Mostu Jan Paparega z hnutí Pro Most.

Kolik bytů Krušnohor nabídne městu anebo realitním kancelářím by mělo být jasné na konci léta.

autor: jbe
Spustit audio

Související