Červený křížek se vrátil na bývalé popraviště v Bechyni. Bude součástí nové duchovní stezky

9. duben 2024 08:33

Takzvaný Červený křížek se po dlouhých desetiletích vrátil na své místo v Bechyni na Táborsku. Lidé ho najdou v těsném sousedství autobusového nádraží. Sakrální památka stojí velmi pravděpodobně na bývalém městském popravišti.

„Červený křížek byl odstraněn v 70. letech při rekonstrukci autobusového nádraží. My jsme se teď v rámci obnovy drobných sakrálních památek rozhodli, že budeme systematicky navracet křížky na svá místa. Musím poděkovat dobrovolníkům od kostela svatého Michaela, kteří se toho ujali velmi aktivně. Mám velkou radost, že tato aktivita vychází odspodu,“ říká bechyňský starosta Štěpán Ondřich.

Jedním z dobrovolníků, který se o navrácení Červeného křížku na původní místo zasloužili, je Jiří Bílek. „Snažili jsme se ho udělat moderně, aby zapadal do výstavby v okolí, jelikož je to už v nové části města. Na křížení se nachází trnová koruna, kterou jsme natřeli červenou barvou, to je odkaz na původní název,“ popisuje.

Čtěte také

Sám se věnuje archeologii. Odborníci jsou podle něj teprve na začátku bádání, ale z dostupných materiálů vědí, že se na místě mělo nacházet popraviště. „Z toho důvodu tu měl být potom osazen ten křížek, který byl natřený na červeno. Mělo to symbolizovat, že v Bechyni platí hrdelní právo a je zde zakázaná potulka a žebrota,“ vysvětluje.

„V roce 1929, když se stavělo vlakové nádraží, zde byla nalezena lidská kostra, která měla useknutou hlavu. Hlava byla uložena mezi nohama,“ dodává Jiří Bílek.

Červený křížek se stane jedním ze zastavení na nově vznikající duchovní stezce v Bechyni. Ta turistům představí drobné sakrální památky ve městě a okolí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související