Unikátní velikonoční pašijový betlém vyřezávají a v garáži svého domu vystavují Šedinovi z Bechyně

30. březen 2024 08:14

I k Velikonocům patří betlémy, říká se jim postní nebo pašijové a od vánočních se značně liší. Jeden takový mohou lidé vidět v Bechyni na Táborsku. V garáži svého domu ho vystavuje rodina řezbářů Šedinů, která na něm pracuje už od roku 2016.  Zatím je v něm přes 200 postav z lipového dřeva, dokončený ještě není.

„Když sem přijdete a podíváte se na ten betlém, tak už vidíte, že je to něco úplně jiného, než na co jsme zvyklí o Vánocích. Tady není žádné malé miminko, Ježíšek v jesličkách, ale vidíme třiatřicetiletého Ježíše, který končí se svou pozemskou poutí, a dále i jeho zmrtvýchvstání a ostatní zjevování,“ ukazuje řezbář Libor Šedina.

Velikonoční betlémy jsou podle něj občas k vidění ve velkých italských katedrálách, v Česku se ale jedná o unikát. „Tyto pašijové betlémy dosahovaly největšího rozmachu v 18. a 19. století, takže je to poměrně stará záležitost, ale do dnešních dob se žádný z těch historických nedochoval,“ říká.

Čtěte také

O pašijový betlém vystavený v Bechyni je velký zájem. Prohlédnout si ho přijela například Majka Vaňková z Pracejovic na Strakonicku. „Tohle je úžasný zážitek, tady v rodinném domě taková nádhera, o které neví ani někteří místní. Moc krásné. Doteď jsem netušila, že kromě vánočního betlému může být i pašijový, tak jsem nesmírně šťastná, že jsem ho viděla,“ komentuje.

Pašijový betlém rodiny Šedinů je široký šest metrů, tvoří ho přes 200 velkých figur. Libor Šedina zatím neví, kolik postav nakonec bude mít. „Staří řezbáři a betlémáři říkali, že betlém se nedokončí nikdy, že je to celoživotní dílo. Tenhle se ale opravdu dokončí, protože je limitovaný prostorem, budeme pracovat jenom do té doby, dokud se nám sem vejde,“ dodává.

Vyřezávané příběhy z evangelií zachycené v pašijovém betlému si zájemci můžou prohlédnout v domě rodiny Šedinů v ulici U Stadionu čp. 356 v Bechyni nejen o Velikonocích, řezbáři pouští návštěvníky dovnitř denně od 10 do 17 hodin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související