Dlužník, nevěrník i gurmán. Ve Valdštejnské jízdárně začíná výstava Petr Brandl: Příběh bohéma

20. říjen 2023

Po padesáti letech máme opět možnost se blíže seznámit s dílem nejvýznamnějšího malíře barokního umění v Čechách Petra Brandla. Narodil se roku 1668 v Praze a zemřel v chudobě v roce 1735 v Kutné Hoře. Výstavu nazvanou Petr Brandl: Příběh bohéma připravila Sbírka starého umění Národní galerie Praha ve Valdštejnské jízdárně v Praze.

Výstava je koncipována jako vyprávění dvou paralelních příběhů: děl malíře a jeho života. Představí řadu dosud nevystavovaných umělcových rozměrných oltářních pláten, umělcovu portrétní tvorbu i námětově velice zajímavé žánrové malby.

Evidentně to byl malíř, který od počátku své kariéry vzdoroval veškerým profesním, i osobním a společenským konvencím. Dle všeho se celoživotně odmítal stát členem profesního sdružení, to znamená členem cechu. Pak tady máme Brandla jako celoživotního dlužníka, jako nevěrného manžela, jako velkého gurmána,“ přibližuje osobnost tohoto pozoruhodného umělce kurátorka Andrea Steckerová.

Petr Brandl: Příběh bohéma | Valdštejnská jízdárna 2023, instalace Adéla Kremplová

Všechny tyto informace jsou známé díky tomu, že se dochovalo nebývale velké množství urgencí mnoha věřitelů za různé položky – dlužil za drahý tabák, víno z Kanárských ostrovů aj. Finanční situaci mu jistě nezlepšil ani spor s manželkou Helenou o výživné na děti. Přes svůj bouřlivý život a fakt, že byl jedním z nejlépe placených umělců u nás, skončil nakonec sám a nemocen v Kutné Hoře.

Jaká díla mohou návštěvníci a návštěvnice vidět? Jsou na výstavě nějaké pozoruhodnosti, které by návštěvníci neměli minout? Poslechněte si celý rozhovor s kurátorkou Andreou Steckerovou.

autoři: Karel Oujezdský , nav
Spustit audio

Související