Myšlení obrazem. Vizuální události Miroslava Petříčka v Galerii hlavního města Prahy

12. říjen 2023

Už několik desetiletí se přední český filozof Miroslav Petříček zabývá reflexí vizuálního umění a své zkušenosti a myšlenky shrnul v knize Myšlení obrazem. Průvodce současným filosofickým myšlením pro středně nepokročilé. A právě tato publikace se stala podnětem pro vznik výstavy Myšlení obrazem. Vizuální události Miroslava Petříčka, kterou právě otevřela Galerie hlavního města Prahy.

Rozsáhlý projekt připravovaný několik let představuje formou cesty a nenadálých setkání práce více než čtyřicítky současných umělců různých generací.

Ideální divák by se podle mě neměl bát najít něco, u čeho se skutečně zastaví a začne přemýšlet, proč se u toho zastavil.
Miroslav Petříček

Myšlení obrazem Vizuální události Miroslava Petříčka 4. 10. 2023 – 28. 1. 2024

Pro mě je to výzva, pokusit se ukázat hranice filosofického myšlení aniž bych si myslel, že umění to může nahradit. Důležité je, že v okamžiku, kdy si pojmové myšlení uvědomuje svoje hranice, tak hledá něco, co se sebou má udělat, aby se mohlo, jak říkal třeba Adorno, stát výrazem. Ale k tomu nutně potřebuje konfrontaci s něčím, co je jiné než pojmové myšlení. Proto je umění strašně důležité,“ říká profesor Miroslav Petříček.

Myšlení obrazem Vizuální události Miroslava Petříčka 4. 10. 2023 – 28. 1. 2024

Čtěte také

Podle čeho profesor Petříček své texty na výstavu vybíral?

„Řídil jsem se zásadou, že jsou texty, kterým nerozumím, a jsou obrazy, o kterých se dá říct, že jim taky nerozumím. A když ten text, kterému nerozumím, postavím vedle obrazu, o kterém si myslím, že mu nerozumím, tak mám pocit, že se začnou navzájem osvětlovat,“ vysvětluje.

Poslechněte si celý rozhovor o výstavě nejen s filosofem Miroslavem Petříčkem, ale i s kurátorkou výstavy Jitkou Hlaváčkovou a s iniciátorkou a spoluautorkou koncepce projektu – abstraktní malířkou Kateřinou Štenclovou.

autoři: Karel Oujezdský , nav
Spustit audio

Související