Ekonom Kovanda: Reálné mzdy se na úroveň před krizí vrátí zřejmě až za dva roky. Trendem pracovního trhu budou rekvalifikace

10. duben 2024

Zájem o rekvalifikace roste. Jsou důležitým prvkem dynamicky se rozvíjející ekonomiky, zmínil ekonom Lukáš Kovanda na Dvojce. V pořadu Jak to vidí… hovořil i o růstu reálných mezd. Podle něj letos ještě nedoženeme úroveň před krizí. Moderuje Zita Senková.

Teplý březen urychlil návrat k sezonním pracím. Nezaměstnanost po dvou měsících klesla pod čtyři procenta. Před rokem však byla nižší. Na konci března 2023 byla na 3,7 %, nyní činí 3,9 %. Podle ekonoma Lukáše Kovandy je nyní na úřadech práce největší poptávka po pracovnících do průmyslu, stavebnictví, zemědělství a oblasti sociální péče.

Čtěte také

„I přesto, že v těchto oborech nyní zaznamenáváme stagnaci, je nedostatek pracovníků citelný,“ komentoval Kovanda na Dvojce. Aktuální poptávku srovnal s obdobím před dvěma lety.

V porovnání se počet volných pracovních míst snížil o zhruba sto tisíc, dodal ekonom. Zároveň připustil, že úřady nabízejí práce méně kvalifikovaným pracovníkům, v poptávce úřadu chybí například programátoři. Podle Kovandy je třeba připočítat i ty, kteří nejsou registrováni na úřadech práce.

Rekvalifikace jsou trendem příštích let

Podle dat Českého statistického úřadu skokově roste zájem o rekvalifikace. Jsou důležitým prvkem dynamicky se rozvíjející ekonomiky a budou stále důležitější také u nás,“ vysvětlil souvislosti Kovanda. Příčinou je podle něj stále rychleji probíhající technologická změna.

Počet a podíl rekvalifikovaných lidí bude stoupat, protože stoupají nároky doby

Lidé během svého profesního života mohou i několikrát změnit nejen práci, ale i základní náplň své práce. Bude se častěji stávat, že lidé před odchodem do důchodu mohou pracovat v jiném oboru, než vystudovali. 

Pokles reálných mezd letos nedoženeme

Takže rekvalifikace přichází velmi vhod a myslím si, že to bude trend příštích let. Počet a podíl rekvalifikovaných lidí bude stoupat, protože stoupají nároky doby, odhadl Kovanda a vyjádřil se i k růstu reálných mezd. 

Letos očekáváme zhruba čtyřprocentní růst reálných mezd, uvedl v pořadu Jak to vidí… a označil to za příznivý trend. Připustil však, že na úroveň před krizí se letos nedostaneme. Například jen v roce 2022 došlo k poklesu reálných mezd o osm a půl procenta. A o další procenta, byť menší, klesala reálná mzda loni. V letošním roce vykompenzujeme zhruba jen jednu třetinu propadu reálných mezd z let 2022 a 2023, to znamená na úrovni, řekněme roku 2021, se ocitneme zřejmě až v roce 2026, uzavřel ekonom. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.