Iniciátorka kampaně #MeToo čelí obvinění ze sexuálního zneužívání. Je to konec celého hnutí?

Hollywoodský producent Harvey Weinstein zaplatil několika ženám za mlčení o tom, že je sexuálně napadl. Sesazený filmařský magnát údajně obtěžoval a zneužíval nespočet žen, často v hotelových pokojích. Čelí také obvinění ze znásilnění, připomíná komentář novináře Torstena Landsberga na portálu německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle.

A Asia Argentová, prominentní postava hnutí #MeToo, zase údajně zaplatila mladému kolegovi, aby ji nežaloval u soudu. I ona se totiž ocitla v roli obviněné – prý v hotelovém pokoji přiměla k sexu herce a hudebníka Jimmyho Bennetta, ačkoliv byl v té době ještě nezletilý.

Novinářka o #MeToo: Lidé netuší, jak často dochází k sexuálnímu obtěžování

Silvie Lauder

#MeToo. Tedy „já také“. Slogan, který lidé sdílejí na sociálních sítích, má za cíl upozornit na sexuální obtěžování žen. Ženy po celém světě začaly mluvit o sexuálním násilí poté, co vyšly najevo skandály hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. „Měla jsem pocit, že když se k té kampani přidám, dostane se k většímu okruhu lidí,” říká Silvie Lauder, novinářka z týdeníku Respekt, která se tématu dlouhodobě věnuje.

Italka Argentová si zahrála například ve snímku Královna Margot z roku 1994 nebo Vstupní brána z roku 2007. Na přelomu tisíciletí pak celovečerním snímkem Osamělá kočka debutovala jako režisérka. Za svou práci získala dvě sošky při vyhlašování italských výročních filmových cen Donatellův David.

Weinsteinovo systematické zneužívání moci sice dosahuje jiného měřítka než jednotlivý čin Argentové, ale v obou případech jsou jasné paralely. A oba obvinění popírají, píše Landsberg pro Deutsche Welle.

Argentová byla jednou z prvních žen, které Weinsteina veřejně obvinily. Poté, co začátkem týdne americký deník New York Times napsal, že i ona sama nyní čelí obvinění z obtěžování, začalo se na sociálních sítích debatovat, co to znamená pro hnutí #MeToo.

Mladík a mentorka

Italská herečka na sebe v posledních měsících často upozorňovala. V rozpačitém projevu ve francouzském Cannes popisovala tamní filmový festival jako Weinsteinovu „loveckou oblast“ a prohlásila, že mnozí v sále se podíleli na krytí dlouhodobé praxe sexuálního zneužívání.

Etická stránka MeToo mně připomíná nabídku vstoupit do KSČ, říká Dana Hábová

Dana Hábová

„Myslím, že jako prezidentka bych neuměla sjednocovat. Nemohu si pomoct. Jsou lidé, se kterými bych se nesjednocovala, nestýkala a nemyslím si, že si všichni lidé mohli rozumět a mít se rádi. Byla bych spíš takový tyran, taková diktátorka,“ říká s úsměvem host Osobnosti Plus, překladatelka a tlumočnice Dana Hábová. 

V Bruselu zase promluvila ke členům Evropského parlamentu. A ve svých projevech a rozhovorech se Argentová nezaměřovala pouze na svou osobní zkušenost. Popisovala také systém strukturálního útlaku, závislosti a strachu.

Až dosud se myslelo, že Argentová má s hereckým kolegou Bennettem vztah založený na důvěře. Ostatně v roce 2004 společně hráli ve filmu. Mělo se za to, že se mezi nimi vytvořilo pouto podobné vztahu matky se synem. Argentová jako režisérka navíc Bennettovi pomohla posunout se dál v jeho kariéře a zdála se být i jeho mentorkou. Nyní to ale vypadá, že své role zneužila.

Pachatelka i oběť

Na první pohled je to, co se mezi dvojicí údajně stalo v hotelovém pokoji v roce 2013, katastrofou pro hnutí #MeToo. To je přitom pod drobnohledem všech, kteří se snaží zachovat dosavadní status quo, podotýká novinář Landsberg.

Kampaň MeToo je honem na čarodějnice a diskriminuje muže, říká herečka Deneuveová

MeToo

Zatímco třeba Oprah Winfreyová vehementně podporuje kampaň MeToo, jedna slavná francouzská herečka nyní vystoupila s úplně jiným pohledem na věc. A sklidila velkou pozornost doma i ve světě. Catherine Deneuveová je jednou ze stovky žen, které podpořily otevřený dopis, jenž hnutí MeToo zpochybňuje a označuje ho za „hon na čarodějnice“, respektive na muže. Dopis vyšel ve francouzském listu Le Monde a vzbudil značný ohlas.

Nicméně fakt, že herečka svedla nezletilého, podle komentáře nijak neubírá věrohodnosti jejích obvinění proti Weinsteinovi. I nadále může být jeho obětí. Ostatně oběti se občas samy stávají pachateli, když se snaží překonat trauma a pocit bezmoci. Takové vysvětlení však samozřejmě nijak její čin neospravedlňuje, zdůrazňuje Landsberg. V každém případě už Asia Argentová nemůže být tváří kampaně proti zneužívání moci.

To je zřejmě mnohem menší problém, než se může zdát. „Hnutí #MeToo totiž vůbec není o umělé hollywoodské bublině, ale spíše o každodenním životě. O myšlence, že by se se všemi lidskými bytostmi mělo zacházet s respektem. Ve většině případů zneužívají moc muži – ale jak se ukazuje, ne vždy,“ poznamenává německý žurnalista.

Možná, že nová debata pomůže napravit chybu z prvních dnů kampaně #MeToo. „Neměla by totiž být o často zmiňovaném povstání žen proti mužům, ale o boji slušných lidí proti těm neslušným. Nehledě na pohlaví,“ konstatuje Landsberg.

autor: Dominika Perlínová
Spustit audio

Související