Izrael neokupoval Pásmo Gazy, míní bývalý velvyslanec Žantovský. Kontroloval ho ze všech stran, namítá politolog Barša

18. říjen 2023

Izrael a správa v Pásmu Gazy ovládané Hamásem se navzájem obviňují z útoku na nemocnici ve městě Gaza, při kterém zahynulo několik stovek lidí. Jsou i přes to izraelské vojenské operace, které mají zničit Hamás v hustě osídleném pásmu Gazy, ospravedlnitelné? „Musí se zajistit, že se takový útok nebude opakovat,“ tvrdí někdejší politik Michael Žantovský. „Drtivá většina zabitých jsou vždycky civilisté,“ upozorňuje politolog Pavel Barša.

„Izrael má jednoznačně právo na obranu. To mu přiznává článek 51 charty Spojených národů. Je přiznáno každému státu, který je napaden takto nelidským způsobem,“ vysvětluje bývalý velvyslanec v Tel Avivu a poradce prezidenta Michael Žantovský. Dodává, že obrana musí být „přiměřená“ a musí se vyhýbat civilním cílům.

Čtěte také

Otázka, zdali Izrael překročil limity mezinárodního práva, je ale podle něj složitá. „Není to jenom o tom: ‚Oni nám zabili tolik a tolik lidí a my jim zabijeme tolik a tolik lidí‘. Musí se zajistit, že se takový útok nebude opakovat,“ zdůrazňuje bývalý diplomat.

Pavel Barša ale upozorňuje, že přiměřenost znamená minimalizaci civilních obětí. „Drtivá většina zabitých jsou vždycky civilisté. A to není ani tak věcí volby Hamásu, ani Izraele. To je situace okupovaného území, které má jednu z největších hustot obyvatelstva na světě,“ doplňuje politolog z Karlovy univerzity.

Okupované území?

Neadekvátní jsou pak podle něj srovnání s holokaustem, která se ve veřejném prostoru objevují.

Čtěte také

„Tady jde o spor okupované společnosti a okupující mocnosti. To je politická otázka, kterou se Izrael posledních deset let snažil vytěsnit. Světové veřejnosti tvrdí, že bojuje s Hamásem, ale že Palestinci jsou jeho sousedé, a úplně opomíjí, že tito sousedé jsou jeho státem okupováni.“

Michael Žantovský ale namítá, že Pásmo Gazy okupované není. „Izrael se v roce 2005 jednostranně z Pásma Gazy stáhnul. Neponechal tam jediného vojáka ani administrátora.“ Jiná je ale situace na Západním břehu Jordánu, kde v omezené míře izraelská vláda s vládou Palestinské autonomie spolupracuje.

„Toto je mýtus izraelské propagandy,“ zpěčuje se Barša. Izrael totiž podle něj Pásmo Gazy kontrolovat nepřestal. „Pokud cizí moc, i když nemá na jiném území své vojáky, kontroluje místo ze vzduchu, ze všech stran a z moře, tak je to okupace,“ dodává politolog Barša.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , fos
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.