Jan Bednář: Ukrajinská aféra Donalda Trumpa

26. září 2019

Na první pohled se zdá, že jeden telefonický rozhovor nemůže porazit amerického prezidenta.

Donald Trump má ostatně na svém kontě již spoustu skandálních výroků, které pobouřily americkou veřejnost, včetně osobních urážek svých politických protivníků a všech, kdo se mu kdy postavili do cesty.

Čtěte také

Skandální a urážlivé výroky ovšem svým způsobem patří k arzenálu běžného politického boje. Co do takového boje ale nepatří, je zneužívání vlastního postavení a politického úřadu k podkopávání důvěry občanů v ty, kdo stojí na opačné straně politického spektra, zejména ve spojení s cizí mocností.

Ostatně Donald Trump už byl podezřelý z toho, že mu ke zvolení do úřadu dopomohl ruský prezident Vladimir Putin svým zasahováním do americké prezidentské kampaně v roce 2016.

Následné velmi dlouhé a důkladné vyšetřování speciálně k tomu jmenovaného nezávislého amerického prokurátora Müllera sice toto podezření neprokázalo, ale mnoho lidí je dodnes přesvědčeno o tom, že to tak bylo a nikdo jim to nevyvrátí.

Něco za něco

Tentokrát je Donald Trump podezřelý z toho, že během půlhodinného telefonického rozhovoru s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským naléhal na obnovu vyšetřování případu, do něhož je zapleten syn potenciálně hlavního kandidáta opoziční Demokratické strany v příštích amerických prezidentských volbách Joe Bidena.

Čtěte také

Jeho syn Hunter Biden byl členem dozorčí rady společnosti, obchodující se zemním plynem, kterou ukrajinský prokurátor začal vyšetřovat na základě podezření z korupce, ale Joe Biden údajně v roce 2016, ještě jako viceprezident Spojených států, měl podle Trumpa a jeho politických spojenců lobovat za propuštění onoho prokurátora a za to, aby toto vyšetřování bylo zastaveno.

Podle písemného přepisu telefonického rozhovoru Donalda Trumpa s Volodymyrem Zelenským z 25. července letošního roku, jehož úryvky pronikly do médií, vyzývá Trump Zelenského k dalšímu došetření případu.

A podle předních činitelů americké opoziční Demokratické strany přitom prý Donald Trump dokonce činil na ukrajinského prezidenta nátlak, a to formou případného neposkytnutí americké vojenské pomoci Ukrajině.

Samotný Donald Trump, a hlavně ukrajinský prezident Zelenskyj, ovšem jakýkoli „nátlak“ popírá a bude proto asi těžké dokázat, že mělo jít o jakýsi obchod „něco za něco“, kdy Donald Trump by poskytl Ukrajině vojenskou pomoc výměnou za očernění svého protikandidáta v příštích amerických prezidentských volbách.

Jan Bednář

Prokázat vinu amerického prezidenta – a to tak vážnou, aby mohl být odvolán z úřadu, bude v tomto případě asi velmi těžké. Nicméně v této chvíli jsou zřejmě demokraté ochotni se o to pokusit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu 

autor: Jan Bednář
Spustit audio