Jan Vávra: Selhávání státu bude zřejmě pokračovat

4. červen 2023

Od oznámení takzvaného konsolidačního balíčku neuplynulo moc času a ministr financí už v reakci na rekordní květnový schodek státního rozpočtu plánuje další úspory v provozu státu. Přitom už teď jsme svědky jeho několikerého selhání. Stát si například nedokázal spočítat, kolik se kdy narodilo dětí a kolik míst bude potřeba na středních školách, takže řada dětí, které absolvovaly přijímací zkoušky s velmi dobrým výsledkem, nemá šanci dál studovat.

Úředníci nejsou schopni včas vyměřit výši důchodů, takže čerství důchodci zůstávají několik měsíců bez prostředků. Stejně tak nejsou schopny úřady práce vyřídit žádosti o příspěvek na bydlení. Stát také není schopen reagovat na krizové situace, jak to dokazuje reakce ministerstva zdravotnictví na nedostatek léků.

Čtěte také

Nejviditelnější selhání státu z poslední doby ale představuje incident u pražského Městského soudu, kdy dav nespokojený s fungováním spravedlnosti a skandující „zákon jsme my“, vyrazil dveře jednací síně a násilím vnikl dovnitř. Soudkyně musela utéct. Později se dostavila policie a zatkla dva z útočníků.

Podle ministra spravedlnosti Blažka byl zásah profesionální, ovšem pokud by umožnění takového řádění v soudní budově mělo být známkou profesionality, pak nás nečeká nic dobrého. Nezávislé soudnictví je jedním z pilířů státu a ten by měl být schopen jeho fungování zajistit.

Stát, který není schopný zajistit některé základní funkce

Česká republika disponuje v Evropské unii pátým nejvyšším počtem policistů jak na sto tisíc obyvatel, tak na kilometr čtverečný. Nelze se tedy vymlouvat na to, že policistů je málo.

Čtěte také

Přesto justiční stráž ani policie nebyly schopny zabránit tomu, aby dav nevzal spravedlnost do svých rukou. Ministerstvo spravedlnosti, pod které justiční stráž spadá, i policie mají evidentně špatně nastavené priority, pokud jde o to, co společnost skutečně ohrožuje.

Incident ovšem rovněž odhalil, že politici i úředníci absolutně nechápou, jaké nebezpečí pro demokracii dezinformátoři představují a jakou sílu sociální sítě mají. Vláda, která se zpočátku tvářila, že je připravena s dezinformacemi bojovat, nakonec zrušila funkci zmocněnce pro média a agendu dezinformací převzal poradce pro národní bezpečnost.

Ten ovšem přiznává, že nedokáže ani definovat, co to dezinformace jsou. I ve střetu s tímto fenoménem ohrožujícím fungování zastupitelské demokracie státní správa evidentně selhává.

Čtěte také

Máme tedy velký stát, který ale není schopný zajistit některé základní funkce. Jakmile se stane něco trochu neočekávaného, naše byrokracie, která stále pracuje s lejstry jako v dobách Rakousko-Uherska, není schopna reagovat.

A teď se – v důsledku škrtání výdajů státu – chystá vláda tuto již tak nestíhající státní byrokracii ještě více oslabit, což bude mít za následek další selhávání služeb státu. Je otázkou, proč se ty koaliční strany, které protestují proti škrtům v jimi spravovaných resortech, nevzbouří proti ODS, která si zřejmě představuje, že se z rekordního schodku můžeme jen proškrtat.

Jan Vávra

Snížení počtu úředníků by samozřejmě mohla nahradit tolik opěvovaná digitalizace, ovšem politici zřejmě nemají ani sílu, ani vůli zlomit odpor státní správy. Takže pokud nebude chtít vláda připustit kolaps některých funkcí státu, nezbude jí nakonec nic jiného, než výrazněji upravit i příjmovou stránku státního rozpočtu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio