Jste pro návrat povinné vojenské služby?

17. březen 2015
Radiofórum

Živou diskusi o povinné vojenské službě rozpoutal průzkum agentury Stem-Mark pro deník MF Dnes. Povinný armádní výcvik si podle něj přeje přes 60 % Čechů, z toho i většina mladých respondentů.

Této představě se nebrání ani předseda KDU-ČSL, Pavel Bělobrádek, nebo prezident Miloš Zeman. Ten si dovede představit zhruba tříměsíční výcvik dobrovolné domobrany po vzoru USA a Švýcarska.

Proti povinné „vojně“ je opozice. Několikaměsíční výcvik civilních branců podle ní nemá smysl, protože nikdy nemůže konkurovat profesionální armádě.

Znovuzavedení povinné vojenské služby vnímá jako nereálné i většina poslanců, český stát by novinka vyšla velmi draho a bez většího efektu. Raději by proto posílili aktivní zálohy a zavedli do českého vzdělávacího systému brannou výchovu.

Současný branný zákon umožňuje, aby stát nařídil narukování civilistů do armády v době vojenské hrozby. Návrh jeho novely, kterou připravuje ministr Martin Stropnický, s možností povinné vojenské povinnosti nepočítá, ale zvažuje zavedení branné povinnosti, tedy odvodů.

Čtěte také

Česká republika disponuje 20tisícovou profesionální armádou a má přes 1000 rezervistů v aktivních zálohách. Podle plánu ministerstva obrany by v následujících letech mělo přibýt 2000 nových vojáků.

Potřebujeme povinnou vojenskou službu? Chybí dnešním mladým lidem kázeň a pořádek, který v představách některých lidí symbolizuje právě povinná vojenská služba? Pomohl by výcvik civilistů ke zlepšení obranyschopnosti Česka? Měla by Česká republika posílit svou obranu?

Hostem Zuzany Rejchové byl v úterý 17. března v 19:10 hodin režisér, scénárista, producent a propagátor aktivních záloh Václav Marhoul.

autoři: Susana , Markéta Vozková
Spustit audio