K motivaci dětí musíme vést i jejich rodiče, upozorňuje krajská radní pro školství

18. duben 2024

Máme za sebou letošní přijímací zkoušky na střední školy. Letos poprvé ve zmodernizovaném módu, s elektronickými přihláškami na tři školy. Je už možné vyhodnotit důsledky těchto změn? Nejen o tom si budeme povídat s krajskou radní pro školství Jindrou Zalabákovou z hnutí ANO.

Letos se na střední školu v Ústeckém kraji hlásí 8 150 uchazečů. Je to jen o pár stovek více, než v minulých letech. Volných míst na středních školách je přes 12 000. Nový systém umožní ředitelům mít přehled o přesném počtu nastupujících žáků. Odpadá jim i žákům práce s zápisovými lístky. Žák se dozví výsledky o přijetí nebo nepřijetí po 15. květnu.

„Ne vždy se kryje zájem o obory, které potřebuje kraj s těmi, které chtějí děti. Snažíme se to vybalancovat a dělat kompromisy – například obor slévárenství by mohl nabrat spoustu žáků, ale o tento obor prostě není zájem. Pro nás je důležité žáky ve vzdělávání udržet, čili máme tu trend otevírat obory se všeobecným vzděláváním, jako jsou gymnázia nebo lycea,” přibližuje situaci krajská radní.

V Ústeckém kraji například chybí zdravotnický personál. Vysoké školy jsou na budoucí studenty zdravotnictví připravené. Jsou na to ale připravené i školy střední?

„V kraji máme pět zdravotnických škol. Není problém v tom, že by žáci nezvládli dostudovat, problém je v tom, že nám do zdravotnických zařízení nenastupují, nebo sice nastoupí, ale ne v jiném kraji,” vysvětluje Jindra Zalabáková.

Proč bylo mnoho úloh v přijímacích zkouškách z matematiky nevyplněných? Co vše s skrývá pod studiem lycea? A jak udržet děti v jimi vybraném oboru? Nejen to se dozvíte z přiloženého audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio

Související