Od května se změní číslování ústecké MHD. Změní se i trasy některých spojů a jejich číslování

11. duben 2024

Ústeckou hromadnou dopravu čeká další zásadní změna. Po nedávném zavedení povinného nástupu předními dveřmi se od 1. května změní číslování a některých linek i jejich trasy. S čím mají cestující počítat? Na to odpovídají Simona Mohacsi, výkonná ředitelka Dopravního podniku města Ústí nad Labem, a náměstek pro dopravu Roman Pospíšil.

Podle Simony Mohacsi prochází město Ústí nad Labem změnou dopravní obslužnosti. Ta se skládá ze tří etap.

„První etapou bylo zavedení nástupu předními dveřmi. Od 1. května začne druhá – s tou souvisí přečíslování vozů. Důvodů k přečíslování linek je několik – jedním z nich je ten, že město nakoupilo 33 nových parciálních trolejbusů, které jezdí i tam, kde není trakční trolejové vedení. Některé linky se navíc budou spojovat, nebo naopak rozdělovat. Zachování čísla by tak bylo víc matoucí, než zvyknutí si na nové číslo a novou trasu,“ vysvětluje výkonná ředitelka ústeckého dopravního podniku.

Další novinkou bude, že méně kapacitní autobusy budou nahrazeny 18metrovými trolejbusy –to podle Mohacsi přinese mnohem větší komfort při cestování, především v dopravních špičkách.

Nové spoje budou začínat číslem 70

Momentální číslování autobusových linek je od 1 do 27, číslování trolejbusů začíná číslem 50.

„Nově budeme značit linky od čísla 70. Jediné spoje, které nové číslo nedostaly, jsou noční a turistické linky. Do budoucna se ale plánuje sjednocení číslování nočních linek v celém Ústeckém kraji,” doplňuje náměstek pro dopravu Roman Pospíšil.

Každý cestující by se měl také seznámit s novým jízdním řádem – ten totiž nemusí odpovídat časům předchozím.

„Zároveň ale chci podotknout, že jsme se snažili zajistit dopravní obslužnost na ranní směny do zaměstnání, na odvoz dětí do škol, ale i na odpolední a noční směny. Rozdíly v časech jsou nejčastěji jen minutové,” uklidňuje Pospíšil.

Kde se cestující mohou o změnách dozvědět? Kolik zatím tyto změny stály? A dojde i ke změnám v cenách jízdného? Nejen to se dozvíte z přiloženého audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.