Kouč Jandač: Nelíbí se mi, když hráči přechází z jedné agentury do druhé. Tlak na trenéra v národním týmu je velký

6. prosinec 2023

Ve středeční talkshow Na place byl hostem hokejový trenér Josef Jandač. S moderátorem pořadu Pavlem Nečasem si povídal o jeho konci aktivní kariéry kvůli zranění, ale také zavzpomínal na angažmá v Jižní Koreji. Co si myslí o taktice, kterou nastolil v národním týmu nový kouč Radim Rulík? Jak prožíval světový šampionát v Německu, který v roce 2010 čeští hokejisté ovládli? Jak si užívá volna bez hokeje? Poslechněte si rozhovor s bývalým reprezentačním koučem národního týmu.

Po skončení kariéry hokejisty jsi naskočil do role trenéra a rovnou v Jižní Koreji. Jak se to seběhlo?

To nebylo vůbec plánované. Už v Berouně mě chtěli pasovat do role trenéra, ale já jsem nechtěl. Na vánočním večírku za mnou přišli starší hráči, kteří mi řekli, že potřebují, abych do toho vlezl a že mě podrží. Přišlo mi to divné, když jsem tam sotva hrál, abych je hned začal trénovat. Dohodli jsme se a na Štědrý den jsem jel podepsat první profesionální smlouvu. Tak se ta trenérská kariéra rozjela.

Zažil jsi v hokejovém prostředí situaci, kdy za tebou přišel agent, který řekl, že potřebuje nasazovat hráče, aby ho mohl prodat?

Nesetkal jsem se s tím. Já to mam striktně nastavené od začátku. Nestalo se mi to, jinak bych ho okamžitě poslal dopr... a také je to často rozvířeno právě agentským bojem mezi sebou. Moje nálepka byla taková, že preferuji hráče z agentury Sport Invest, protože mě zastupovala a s majitelem agentury jsem hrál na Kladně. Byl jsem spojovaný s tím, že jakmile hraje hráč od Spálenky, že je to nějaký „protekčňák“.

Nechci tvrdit, že jsou agenti špatní. Oni jsou potřeba pro hráče i trenéry. Dnes se tu o vše stará pět, šest agentů a všichni se mezi sebou znají. Nešvarem je spíše to, že hráči přecházejí z jedné agentury do druhé. Spíš než výkonnost pak rozhoduje to, že ten má kontakty tam a tam..

Když jsi působil v roli reprezentačního kouče, tak jsi cítil tlak od svazu nebo veřejnosti?

Určitě. Je to něco jiného než vést klub. Všichni jsme hrozně chtěli, ale že by někdo na mě vyloženě tlačil jako že musím, to ne. Na Spartě byl tak také po celou sezonu, protože tam se prostě musí vyhrávat, ale ten nároďák je ještě jiný. Na turnaji jako jsou mistrovství světa, olympiáda nebo Světový pohár, tak člověk samozřejmě tlak cítí.

Na place
autoři: Pavel Nečas , rej

Související