Marek Hudema: Biden slibuje investovat biliony dolarů, které zatím nemá

3. květen 2021

„Amerika znovu povstává. Znovu pracujeme. Znovu sníme. Znovu vedeme svět. A nemůžeme se zastavit," prohlásil nedávno v projevu ke sto dnům své vlády americký prezident Joe Biden. Zní to grandiózně, jako by se Biden stával největším reformátorem Spojených států minimálně od meziválečné éry prezidenta Franklina Delano Roosevelta.

Skutečnost je zatím trochu jiná. Nejprve fakta. Biden oznámil už třetí balíček rozsáhlých investic do americké ekonomiky.

Čtěte také

Po Záchranném balíku a plánu na zlepšení infrastruktury přichází s tak zvaným Plánem pro americké rodiny. Chce zavést celostátní placenou nemocenskou a rodičovské volno, slibuje bezplatné školky a částečně i bezplatné vysokoškolské vzdělání. A připravuje smazání některých vysokoškolských půjček.

Chce pomoci hlavně vzdělanější střední třídě a zřejmě převážně takzvaným bílým límečkům, tedy nedělnickým profesím. Na dělníky, aspirující také na příslušnost ke střední třídě, takzvané modré límečky, byl ostatně zaměřen jeho infrastrukturní balíček. Ten byl z propagandistických důvodů nazván Americký plán pracovních míst.

Změnit z gruntu Ameriku i svět

Zkrátka Biden se snaží stmelit americkou společnost a dát jí nový myšlenkový i ekonomický impuls. Neváhá přitom slibovat utracení bilionů dolarů, které zatím nemá. Na akademické ekonomy obávající se přílišných výdajů přitom moc nedbá. Nemají prý v jeho administrativě takový vliv jako ve všech předchozích.

Čtěte také

Biden chce především pragmaticky řešit problémy bez rad, a to často dobrých rad, teoretiků. Těmi problémy, které jsou na stole, jsou obavy z amerického zaostávání za Čínou, globální změna klimatu, velké majetkové rozdíly a oslabení střední třídy. Jsou to problémy, které část voličů nevidí nebo nechce vidět, ale Biden jim jejich řešení chytře prodává pod nálepkou vytváření nových pracovních míst.

Jenže pracovní místa jsou jedna věc a peníze na jejich podporu a na nemocenskou či rodičovskou druhá. Někde je třeba brát. Kde, to naznačil Biden i ve svém projevu. Ohlásil vyšší zdanění bohatých a zrušení některých úlev na daních využívaných bohatými.

Marek Hudema

I procento nejbohatších Američanů musí platit svůj spravedlivý díl do společné kasy, a ne se nějak vymlouvat, tvrdí Biden. Jenže jde zatím o návrhy velmi mírné. Podle části amerického tisku je to takový testovací balónek. Ten ukáže, jestli je to skousnutelné pro veřejnost i sponzory Bidenovy demokratické strany. A tedy a zda přijde další radikálnější krok, který umožní Bidenovi financovat už ohlášené i další plány a změnit z gruntu Ameriku i svět.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio