Nadšení a obavy. Seriál Stranger Things pokračuje druhou sezonou

10. listopad 2017

Americký seriál Stranger Things bratrů Dufferových se odehrává v 80. letech minulého století a z estetiky této dekády mocně čerpá.

Loňská první sezona vyvolala nadšení. Teď se diváci za dětskými hrdiny z podivného městečka Hawkins a nestvůrami z jiné dimenze vracejí.

Když v loňském roce v polovině letních prázdnin Netflix vypustil první řadu Stranger Things, bylo pozoruhodné sledovat, jak se za pouhý víkend z tohoto seriálu stává obrovský hit, který nečekali ani tvůrci, natož samotná televize. Což dokazuje poměrně dlouhá doba, dokonce celý měsíc, kdy si televize nechávala čas na rozmyšlení s oznámením druhé řady.

Dnes nás nepřekvapuje, že už jsme věděli před odvysíláním řady druhé, že se dočkáme řady třetí. Jakmile je projekt úspěšný, Netflix ihned reaguje výrobou nejen nových seriálových řad, ale i spin-offů (několik řad nejúspěšnějších House of Cards, Orange Is The New Black, či nekonečná škála spin-offů ze světa Marvel vyúsťující v týmovku Defenders pokračující i mimo postavy zmíněného týmu v podání letošního Punishera).

Domnívám se ale, že reakce na diváckou poptávku rychlým vývojem a výrobou dalších seriálů ze seriálového světa úspěšných projektů, začíná mít mechanický charakter, jenž vytváří několik neduhů, které se začínají odrážet ve všech seriálových pokračováních televize Netflix. Což lze vysledovat i u Stranger Things 2, které se mimo jiné nacházely v horší pozici než některá jiná pokračování úspěšných hitů televize Netflix.

Kouzlo z objevování něčeho nového je pryč

Nejen, že diváci měli vysoká očekávání po první řadě, která přinesla esteticky ozvláštňující vizuál odkazující k 80. rokům, podmanivý synthwave soundtrack včetně výborně vystaveného příběhu postaveném na konfliktu dětí jak s nástrahy světa, který se nachází v alternativní realitě, tak konfliktu dětských hrdinů se světem vědců, kteří se snaží využít nově nabité znalosti v boji proti Rusům a ututlat veškeré informace před veřejností.

Samotný akční trailer na druhou řadu také předznamenával velkolepější výpravu a spoustu akce rozvíjené spíše skrze neznámý svět pod námi. Očekávání, se kterými diváci k druhé řadě přistupují, tak v maximální míře ovlivňují rozporuplná hodnocení nejen uvnitř fanouškovské základny. Tvůrci se ale také museli vypořádat s tím, že objevování pozoruhodného fikčního světa a kladení si otázek na povahu tohoto světa, což bylo rozvíjeno napříč celou první seriálovou řadou, již není možné.

Divák je se světem jako takovým díky první řadě jasně seznámen, tudíž kouzlo z objevování něčeho nového je pryč. Proto se vyprávění seriálu druhé řady v prvních třech epizodách pokouší uvést stav věcí do normálu, jenž se týkal všech známých hrdinů před veškerými hrozivými událostmi z řady první. Díky tomu několik prvních epizod nerozvíjí v dominantní míře mysteriózní zápletku ohledně světa tam dole, ale naopak se zaměřuje spíše na dětské hrdiny, kteří se mimo jiné snaží mezi sebe přijmout novou dětskou hrdinku Max.

03684244.png

Tím první díly působí značně redundantně, což nabourává jistá očekávání po výpravnějším, velkolepějším a akčnějším seriálu, než byla řada předchozí. Což se nakonec zlomí začátkem čtvrté epizody, aby pak vyprávění mohlo opět v sedmém díle zpomalit a odbočit jednou z nejpozoruhodnějších, ale zároveň mezi diváky nejrozporuplnější epizodou celého seriálu, kde se El vydává na cestu hledat svou ztracenou sestru, aby se na konci epizody rozhodla vrátit zpět do města Hawkins a pomoct svým kamarádům.

Kvalitní pokračování a osud franšízy

Sedmá epizoda vyvolává obavy, ale i určité nadšení. El se seznamuje s partou vrahů, jež bere spravedlnost do svých rukou pod vedením její sestry, která má podobně pozoruhodné schopnosti jako El. Epizoda jako taková je svého druhu spíše pilotem pro další seriál, než epizodou uvnitř celého světa seriálu a funguje spíše jako most k něčemu, co nás teprve čeká.

03684071.png

Hlavní problém nevidím ve svébytné epizodě, která lehce vybočuje, ale nacházím zde některé viditelné problémy známé ze seriálů marvelovského univerza, a to je neustálé zpomalování děje, kdy se značnou dobu čeká na nějakou zápletku, která by se mohla rozvíjet napříč celou seriálovou řadou. Zároveň nové postavy zpomalují děj, a to se přesně týká postavy Max a jejího bratra, kdy jejich zápletky primárně slouží k tomu, aby zdržovaly hlavní vývoj celého příběhu.

I přes výše zmíněné problémy, které si s sebou Stranger Things 2 nese, je druhá řada opravdu kvalitním pokračováním, které ale vyvolává určité obavy po povaze toho, jak se tato franšíza bude v rukách televizního giganta rozvíjet dále. 

autor: Jakub Třešňák
Spustit audio